×

Stílus

Elhunyt a japán divat legendája

Jamamoto 1974 és 1992 között részt vett a tokiói, New York-i és párizsi divatheteken.

Elhunyt Jamamoto Kanszai japán divattervező. A 76 éves világhírű dizájner halálát leukémia okozta – közölte hétfőn lánya.

Jamamoto, aki február óta volt kórházban, családja körében, “békésen hagyta el ezt a világot” kedden – jelentette be Jamamoto Mirai színésznő az Instagramon.

A dizájner honlapjának közlése szerint a temetést már megtartották, de egy későbbi időpontban nyilvános búcsúztatót szerveznek.

A Jokohamában született Jamamotót a japán divatipar úttörőjeként tartották számon. 1971-ben ő volt az első japán dizájner, aki divatbemutatót tartott Londonban.

Munkája során baráti kapcsolatot alakított ki olyan sztárokkal, mint David Bowie, Elton John és Stevie Wonder.

Jamamoto 1974 és 1992 között részt vett a tokiói, New York-i és párizsi divatheteken. Nagyon színes avantgárd ruhadarabjaival vált ismertté, melyek átlépték a nemek közti határokat és ötvözték a japán kultúra elemeit.

Egy sor fellépőruhát készített David Bowie színpadi alteregója, Ziggy Stardust számára is. “Sokkolóan szépnek találtam David ízlését és a nemi határok átlépése iránti érdeklődését” – fogalmazott korábban a dizájner.

Élő showműsorok producereként is dolgozott, nevéhez fűződik a Hello! Russia alcímű Kansai Super Show megrendezése a moszkvai Vörös téren 1993-ban. A különleges műsort mintegy 120 ezer ember nézte meg.