×

Stílus

Parfüm kisokos: hova és mennyit?

A teljes és kifogástalan megjelenésnek a parfüm is része. Enélkül befejezetlen az öltözékünk. Nyáron különösen fontos, hogy sokáig tartson a parfüm. Ám van néhány testrész, ahová jobb nem fújni.

Sok a vita arról, hogy egyáltalán szabad-e közvetlenül a bőrre egyáltalán parfümöt fújni a benne lévő anyagok felszívódása miatt vagy csak a ruhára lehet. Ez utóbbin persze foltot hagyhat, szóval tökéletes megoldás valószínűleg nem létezik. Mindezeken túl van öt olyan hely, ahová nem érdemes vagy egyenesen tilos parfümöt szórni. Ilyen hely a szem. Egyébként nagyon könnyen szembe fújhatjuk magunkat parfümmel, ha egy kicsit nem figyelünk oda. Az illatosítók etil alkoholt tartalmaznak, némelyikük akár 95 százalékot is. Irritációt és szúró érzést okoz, ha a szembe kerül. Ha ez mégis megtörténik, azonnal ki kell mosni. Ne sajnáld a már kész sminkedet, mosd ki a szemedből a parfümöt. Ha nem múlik el a fájó érzés néhány órán belül, akkor mindenképpen keress fel egy szemorvost.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A hajra sem javasolt parfümöt fújni, pontosan az alkohol tartalma miatt. Ugyanis nagyon kiszáríthatja a hajat. Ha mindenképpen illatot akarunk adni hajunknak, akkor javasolt egy kefére ráfújna, majd azzal átfésülni a hajat.

Bár a csuklónk az egyik olyan pont, ahová érdemes parfümöt tenni, mindenképpen vigyázni kell, hogy ne jusson belőle a tenyerünkbe. Kiszáríthatja a bőrünket, amely berepedezhet és akár vérezhet is. Ráadásul, ha parfümös kézzel megdörzsöljük a szemünket, szintén kész a baj.

A hónaljba sem tanácsos parfümöt fújni. Az illatanyag és a verejték kombinációja viszketést, égést, bőrirritációt okozhat.

Az intim területeket is érdemes kihagyni az illatosításból. Nőknél komoly irritációt, gyulladást, viszketést és fájdalmat okozhat.

Akkor hová fújjuk, hogy jó illatúak legyünk? Például a térd mögötti hajlatba. Mindig meleg pont és, ha keresztbe tesszük lábunkat, biztosan érezhető lesz a parfüm illata. Ugyanilyen remek hely a könyök hajlat. Ahhoz, hogy sokáig tartson a parfüm illata hidratálni érdemes azt a területet (is), amelyre fújjuk.

Sokan a fülük mögé permeteznek illatot, de érdemesebb inkább a fülcimpára. Ott nem fogja kiszárítani a bőrt. Szintén kiváló hely a kulcscsont. Ha pántos ruhát viselünk, biztos a kellemes hatás.