Te + Én

Ezek a jelei, hogy még lehet remény a kapcsolat folytatására

Minden kapcsolat hullámhegyeken és hullámvölgyeken megy keresztül, viszont előfordulhat, hogy úgy érezzük, azok a bizonyos völgyek sokkal mélyebbek, mint a hegyek, vagyis úgy érezhetjük, hogy közeleg a kapcsolat vége. Ilyenkor a legtöbb esetben elgondolkodunk: vajon van-e még remény a kapcsolat folytatására?

Valószínűleg senki nem menne bele egy kapcsolatba, ha tudja, hogy egyszer vége lesz. Mindenki hosszú távra tervez, hacsak nem mondjuk ki őszintén: egy életre. Viszont amikor nehézségekkel találkozunk, elbizonytalanodunk, nem tudjuk, mitévők legyünk: folytassuk vagy szakítsunk?

„Amikor sok időt és energiát fektetünk valamibe, arról egyre nehezebben mondunk le – így van ez a kapcsolatainkkal is: idővel a szakítás egyre nehezebbé válik” – magyarázza Melissa Divaris Thompson házassági tanácsadó és párterapeuta. Mert ha elengedjük azon nyomban, a belefektetett idő és energia pocsékolásnak tűnhet, és ekkor megjelenik a remény, hogy talán még nem késő, még változtathatunk, még folytathatjuk. Hogy mégsem volt hiába…

Fotó: iStock.com/Marjan_Apostolovic

Fotó: iStock.com/Marjan_Apostolovic

De mi van, ha bárhogy is csűrjük-csavarjuk, mégis a szakítás az egyetlen lehetőség? Mielőtt végleg kimondanánk, gondoljuk végig a párkapcsolatunkat, az életünket, az érzéseinket: ezek a jelei, hogy még van remény a kapcsolat folytatására.

  • Még mindig van mit tanulnunk önmagunkról, a kapcsolatban való működésünkről. Még tudunk hová fejlődni.
  • Fontosnak tartjuk a párunk érzelmeit, szeretnénk segíteni az ő fejlődésében, tanulási folyamataiban.
  • Még mindig sokat nevetünk együtt.
  • Emlékszünk még arra, hogy milyen volt, amikor összejöttünk, az első napok, hetek romatnikája és szenvedélye.
  • Imádjuk a közösen eltöltött időt, a nyugalmat és a pihenést egymás karjaiban.
  • Mindketten szeretnénk mág dolgozni a kapcsolatunkon.
  • Meg tudjuk tenni, hogy a kapcsolatunk legyen az első és a legfontosabb az életünk következő heteiben, hónapjaiban, hogy helyrehozzuk a dolgainkat.