×

Te + Én

Így kenhetjük kenyérre a makacs embereket is

Ha van a környezetünkben igazán makacs ember – akár egy kolléga vagy családtag személyében –, bizonyára nem egyszer hozott már ki a sodrunkból és idegesített fel a viselkedésével. Azonban nem kell beletörődnünk a helyzetbe – íme néhány tipp, hogyan kezeljük az ilyen ismerősöket!
 1. Változtassunk a hozzáállásunkon: míg a másikat kevés sikerrel tudjuk megváltoztatni, addig a saját hozzáállásunkat annál inkább – tekintsünk erre úgy, mint egy személyiségünket fejlesztő kihívásra.
 2. Tartsunk szünetet: ne álljunk bele a vitába a makacs személlyel, próbáljuk kontrollálni az érzelmeinket. Inkább vonuljunk félre kicsit, és vegyünk néhány nagy levegőt, majd így térjünk vissza a beszélgetéshez.
 3. Sakkozzunk a szavakkal: a hirtelen reakció helyett fontoljuk meg, mit mondunk. Kerüljük az olyan kifejezéseket, hogy „tévedsz” vagy „ez nem igaz”. Tálaljuk a véleményünket tisztelettel, türelemmel, és sokkal eredményesebb lesz a beszélgetés.
  Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

  Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

 4. Adjuk meg a módját: a beszélgetéshez üljünk asztalhoz, és csináljunk úgy, mintha egy hivatalos tárgyalás lenne. A szemtől szemben történő kommunikáció sokkal célravezetőbb.
 5. Időzítsünk jól: várjuk meg a megfelelő pillanatot a beszélgetéshez. Mérjük fel a másik kedvét, lelki állapotát, és tegyük fel magunknak a kérdést: biztos most kezdjek bele?
 6. Aprózzuk el: a makacs emberek általában nehezen hallják meg a másik véleményét, és csak a magukét hangoztatják megállás nélkül. Éppen ezért ne zúdítsuk rá a mondandónkat, hiszen süket fülekre találunk – inkább apránként szórjuk el a morzsákat, hogy könnyebben befogadja a másik.
 7. Vizsgáljuk meg az ő nézőpontját is: nehéz türelmesnek maradni egy makacs emberrel, de sokat segít, ha megpróbáljuk az ő szemüvegén keresztül nézni a dolgot. Törekedjünk arra, hogy megértsük az álláspontját, és így próbáljuk megközelíteni a beszélgetést.