Te + Én

Az egyetlen dolog, amit mindenképp tegyünk meg szakítás után a szívünk érdekében – a tudomány szerint

Amikor véget ér egy kapcsolat, ténylegesen úgy érezhetjük, hogy összetört a szívünk – furcsa, tompa fájdalom nyomja a mellkasunkat, és néha élesen bele is nyillal. Egy új kutatás szerint azonban van egy módszer, amellyel enyhíthetjük ezeket a tüneteket és elősegíthetjük szívünk begyógyulását.

Egy pszichometriai kutatás eredményeit közlő tanulmány szerint az írás folyamata jó hatással van szívünk egészségére szakítás után – ha kiírjuk magunkból a fájdalmunkat, az enyhítheti a testi tüneteket, ám ez csak akkor működik, ha részletesen leírjuk a történteket.

„A kapcsolat megromlásától a szakításig vezető út részletes naplózása – nemcsak az emlékek felelevenítése, hanem a konklúzió levonása is – hozzájárul érzéseink pszichológiailag hatékonyabb feldolgozásához” – mondta Kyle Bourassa, a tanulmány vezető szerzője. „Ez a módszer segít a tapasztalataink és érzéseink mélyebb megértésében, ami hozzájárul a továbblépés folyamatához, ahelyett, hogy újra és újra megélnénk a negatív érzelmeket bármiféle következtetés nélkül.”

Forrás: Unsplash/ MindJournal

Forrás: Unsplash/MindJournal

A kutatás 109 önkéntes bevonásával zajlott, akik nemrégiben váltak el. Három csoportra osztották őket – az első csoportot arra kérték, írjanak kötetlenül a volt kapcsolatukről és a szakítással kapcsolatos érzéseikről; a második csoportnak narratíva formájában kellett írna a történtekről, egy kerek sztorit alkotva bevezetéssel, tárgyalással és befejezéssel; a harmadik csoportnak pedig csak a mindennapi tevékenységeikről kellett írniuk függetlenül a válásuktól és az érzelmeiktől. A feladatot úgy kellett teljesíteniük, hogy 3 egymást követő napon mindössze 20 percet töltöttek az írással. A kutatók a résztvevők kardiovaszkuláris állapotát megvizsgálták a kísérlet elején, majd a következő 8 hónapon át nyomon követték.

Az eredmények azt mutatták, hogy 8 hónap után a középső csoport tagjainak – akik narratíva formájában írtak az eseményekről – szabályosabb volt a szívritmusa és általánosságban jobb kardiovaszkuláris egészségnek örvendtek.

Ha nemrég ért véget a kapcsolatunk, érdemes egy próbát tennünk ezzel a módszerrel, mert veszítenivalónk igazán nincs vele!