×

Te + Én

Meddig tart a tinikor? Tovább, mint hinnénk!

A legújabb kutatások szerint a tinikor nem ér véget 19 évesen: a fiatalok szokásai, viselkedése és biológiai változásai alapján ki kellene terjeszteni egészen 24-25 éves korig a kamaszkort!

A tinédzser szó az angol „teenagerből” származik, ami a tizenéveseket jelenti, azaz 10 és 19 év közötti gyerekeket hívunk tiniknek. Kicsit szűkebben értelmezve, 13 évesen kezdődik a kamaszkor, majd 18 évesen, a felnőttkor elérésével ér véget. A legújabb kutatások szerint azonban akkorát változott az elmúlt évtizedekben a fiatalok viselkedési repertoárja, hogy észszerűbb lenne 24-25 éves korig kiszélesíteni a „tinikor” fogalmát, és akár a felnőtté válást is lehetne ehhez az évhez kötni.

Változó szokások

A legújabb hír most egy ausztrál kórházban dolgozó kutatócsoporttól jött, de már tavaly is felmerült a téma: körülbelül 8 millió fiatal szokásait vizsgálták meg 1976 és 2016 között az Egyesült Államokban, aminek során arra voltak kíváncsiak, mivel töltik a szabadidejüket. Kiderült, hogy a mai kamaszok sokkal kevésbé vesznek részt olyan „felnőttes” tevékenységekben, mint például az alkoholizálás, bulizás, randizás vagy akár a szex. Egyre kevesebben érnek el olyan, a felnőttséghez köthető mérföldköveket húsz év alatt, mint például a jogosítvány megszerzése, egy iskola melletti munkahely vagy a rendszeres randizás – ezek mind olyan dolgok, amik húsz évvel ezelőtt abszolút a tinédzserek jellemzői voltak. A mai 18 évesek kevesebbet járnak el esténként, és csupán egynegyedüknek van jogosítványa. Emellett természetesen arrébb tolódik az elköteleződés, ahogy a munkavállalás, házasság és a gyerekvállalás is – ma már egyre ritkábbak a 25 év alatti szülők, márpedig sokan akkor nőnek fel igazán, amikor megszületik első saját gyermekük.

Fotó: iStock.com/ViewApart

Fotó: iStock.com/ViewApart

Az ok: a mobiltelefon

A kutatók elkezdték keresni a változás mögött álló okokat is, és hamar azonosították, hogy tulajdonképpen a mobiltelefon elterjedésének köszönhető a tinikor elhúzódása. A fiatalok ma életük jelentős részét online élik: itt beszélnek barátaikkal (akár videochaten is), itt keresnek maguknak párt, ételt rendelnek házhoz, vagy filmet vesznek az okostelevízióra. Szex helyett pedig online nézik azt – a kutatás szerint a pornónézés az egyetlen dolog, amit a mai fiatalok többet csinálnak, mint a régiek. Miért kellene kimozdulniuk az otthon kényelméből, ha minden házhoz érkezik, az internetnek hála?

Még mielőtt elátkoznánk az összes mobiltelefont, van pár előnye is a változásnak: a fiatalok kevesebbet vesznek részt kockázatos tevékenységekben, így például a kamaszkori terhességek száma drasztikusan lecsökkent, ahogy a fiatalkori alkoholizálás is.

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

Biológiai előnyök

További fontos és pozitív változások történtek az agyi struktúrák terén is. Az emberi agy kamaszkorban a legtanulékonyabb, ilyenkor a legfogékonyabb az új ingerekre, sokkal könnyebb új készségeket elsajátítani, mint bármelyik másik életkorban. A felnőttkort elérve az agy inkább az impulzusok kontrollálására és a hatékonyságra fókuszál, sokkal racionálisabbak leszünk. Ezzel szemben a kamaszok sokkal gyorsabban szívnak be és dolgoznak fel új információkat, nagyon érzékenyek a visszajelzésre is. A kamaszkori szokások elnyúlásával még a huszonéveseknél is megmarad ez a fajta agyi rugalmasság, ami az egyetemi évek alatt és a karrier első éveiben nagy előnyt jelent.

Bár elsőre riasztónak tűnhet, hogy ma egy 23 éves viselkedik úgy, mint régebben egy 17 éves, de a folyamat másik oldala is arrébb tolódott: ma már sokan megérik a 80-90 éves kort is, és bár a nyugdíjkorhatár 65 év, tudjuk, hogy még ez után is bőven belefér az aktív társasági élet, a munka és a sport is. Így nézve talán nem is olyan nagy probléma, ha a fiatalok tovább maradnak tinik, különösen, ha a jelenség előnyeit, a tovább tartó fogékonyságot, érzékenységet is figyelembe vesszük.