Te + Én

A hűség ára – Megéri kitartani a másik mellett?

Nem a hosszú távú viszonyok korát éljük, ez kétségtelen. A média a fogyasztásra buzdít, arra, hogy minden lecserélhető és minden pótolható. Sajnos úgy tűnik, ez kezd beszivárogni emberi kapcsolataink terébe is…

„Az állatok sem egy életre választanak párt…”, „evolúciósan sem a monogám létre lettünk kifejlesztve…” – ilyesmi indokokkal szoktak a megcsalás jogossága, a hűtlenség mellett érvelni azok, akik elkövették már ezt, vagy nem lenne ellenükre, ha megtörténne. A férfiak 74%-a csalná meg párját, ha biztos lenne, hogy soha nem derül ki, a nőknél ugyanez a szám 68%. Ez nagyon sok. Pedig egy viszonyra rámehet a tartós párkapcsolat, a házasság – megéri?

Mit jelent a hűség?

A megcsalás mindenkinek mást jelent. Van, akinek már egy laza flört is halálos bűn, van, aki még az alkalmi légyottot is hajlandó megbocsátani. A nők általában súlyosabbnak tekintik az érzelmi megcsalást, tehát ha párjuk beleszeret valaki másba, még akkor is, ha semmi konkrétumra nem kerül sor. A férfiak inkább a fizikai megcsalás miatt hajlamosak véget vetni a kapcsolatnak.

Ugyanígy a hűség is kétélű dolog. Azt hihetnénk, hűségesnek lenni csak annyit jelent, nem vagyok hűtlen, de valóban ennyiből áll-e? Nem része az, hogy a másik mellett állok jóban-rosszban, szegénységben-gazdagságban, egészségben-betegségben? Ha csak párhuzamosan élünk egymás mellett, de valójában nem együtt, az kimeríti-e a hűség fogalmát?

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

Csak egy ártatlan e-mail…

Még ha elítéljük a hűtlenséget, ha kitartunk házastársunk mellett, akkor is előfordulhat, hogy erős csábítással találjuk szembe magunkat. Elvégre nincs tökéletes ember: a hosszú évek rutinja kissé megszürkítheti kapcsolatunkat, ha találkozunk valakivel, akiben pont megvan az, amit párunkból hiányolunk – vagy épp csak az újdonság varázsa –, hajlamosak lehetünk arra, hogy elragadjon minket a rózsaszín köd. Az is lehet, hogy sokáig magunk előtt is tagadjuk, hogy kezdene minket bekeríteni az érzelmi vihar. Azzal győzködjük magunkat, hogy az este nyolc utáni e-mailezés pusztán egy rendkívül fontos munkaügyben volt szükséges, hogy a pikáns beszólások és vágyakozó pillantások az edzőtermi kultúra részei. Ha azon kapjuk magunkat, hogy már előre tervezgetjük, mikor látjuk a másikat legközelebb, mit fogunk akkor viselni, miről fogunk beszélgetni, akkor azt is nyugodtan tekinthetjük intő jelnek. Bár ennek a kezdeti „randevú szakasznak” megvannak a maga szépségei, de gondoljunk bele: jelenlegi párunkkal is pont ilyen izgalmasan kezdődött! És pár év után az új kiszemelttel is ugyanúgy elszürkülnének a hétköznapok, ha mi nem teszünk ellene semmit.

Fogadd el, van ilyen

Az alkalmanként felbukkanó kísértés normális, emiatt ne utáljuk magunkat! Érzelmeink egyébként sem olyan dolgok, amiket tudatosan irányíthatunk, ahogy éppen akarunk. Ha kicsit beleestünk valaki másba, fogadjuk el, csak tisztázzuk magunkban: feladnánk jelenlegi kapcsolatunkat egy futó kalandért? Megérné a csere? Megérné kettős életet élni és folyton titkolózni? Megérné, hogy emiatt a felszín alatt elmérgesedjen a kapcsolatunk – még ha a viszony nem is derül ki? Ha ezekre a kérdésekre a válasz mind igen, és már nem először fordul elő, hogy meginogtunk, akkor lehet, hogy a fel-felbukkanó új lovagok csupán indoknak kellenek, hogy véget vessünk jelenlegi kapcsolatunknak, amiből önként nem tudunk kilépni, hiába szeretnénk…

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Húzzunk belőle hasznot

Ha magunkkal vagy egy jó barátunkkal, pszichológusunkkal alaposan átbeszéltük a dolgot, és arra jutottunk, mégiscsak fontosabb jelenlegi párkapcsolatunk, akkor ideje, hogy hasznot húzzunk ebből az érzelmi megingásból. Először is a megingás tárgyával lehetőleg szakítsuk meg a kapcsolatot, de legalább szüntessük meg a kétértelmű megjegyzéseket, pillantásokat és éjszakai levelezéseket. Másodszor gondolkodjunk el rajta, hogy mi vonzott minket benne. Mitől volt ez olyan izgalmas? Ha rájövünk, azt is megtudjuk, mi hiányzik jelenlegi kapcsolatunkból. A randizás izgalma? Hát randizzunk újra férjünkkel! A bizalmas beszélgetések? A napi rutin „Mi volt ma bent?” „Semmi” beszélgetés helyett nyíljunk meg egymásnak, beszélgessünk vágyainkról, céljainkról, félelmeinkről. A megcsalás leggyakoribb oka a nem kielégítő otthoni szexuális élet – az is csak rajtunk múlik, hogy fel tudjuk-e éleszteni a tüzet a hálószobában! Ezek segítségével az érzelmi vihart, pillanatnyi csábítást tudatosítani és elemezni tudjuk. A gyógyulás kulcsa bennünk van: ha sikerült a probléma mélyére hatolni, akkor azt is megleljük, ami segít megoldani azt.