Te + Én

Túl sok időt szánunk túl sok emberre? – Barátság és kapcsolattartás régen és most

Hány emberrel kommunikáltunk az elmúlt 24 órában? Ebből hány ember az, aki igazán közel áll hozzánk? Az első kérdésre a válasz valószínűleg: sok, a másodikra: kevés. Mi ennek az oka? A technika fejlődése egyrészről fantasztikus, hiszen online bárkivel tartani tudjuk a kapcsolatot, legyen szó barátról, családról, munkatársról vagy külföldön élő ismerősről, ez azonban nem biztos, hogy minden tekintetben pozitív. Hogy miért, annak megpróbálunk utánajárni.

Régebben, ha valakivel fel akartuk venni a kapcsolatot, akkor felhívtuk, vagy élőben találkoztunk vele, értékeltük az együtt eltöltött időt, ráadásul az az idő minőségi volt. Ma ez egész másképp megy. A közösségi oldalakon rengeteg ismerősünk van, ahol nagyon nehéz szelektálni a szoros és kevésbé szoros kapcsolatainkat. Manapság mindent meg lehet beszélni üzenetváltás közben, így nem érezzük szükségét a gyakori személyes találkozóknak, ráadásul akkor is látjuk, hogy éppen ki mit csinál, ha nem is beszélünk a konkrét személlyel. Átlagosan rengeteg üzenetet váltunk naponta sok-sok különböző emberrel, ám ezek közül csak kevés olyan van, akik ténylegesen közel állnak hozzánk. Közeli ismerőseinkre mégis kevés időt szánunk, hiszen ez az idő sok ember felé oszlik el.

Fotó: pexels.com/rawpixel.com

Fotó: pexels.com/rawpixel.com

A kevesebb néha több

Próbáljunk kialakítani egy rendszert az ismerőseink között. Kik azok, akik különösen fontosak nekünk, és kik azok, akikkel szinte soha nem találkozunk, tehát kapcsolatunk felszínes alapokon nyugszik? Ha elszánjuk magunkat erre a lépésre, látni fogjuk a valós közeli kapcsolataink számát. Ha ez kevés, az nem feltétlenül baj, sőt. Koncentráljunk ezen kapcsolatok ápolására, próbáljunk meg ezekkel az emberekkel sokkal többet beszélni, ne csak a közösségi oldalakon, de telefonon és élőben is töltsünk velük időt. Ami pedig a legfontosabb: az együtt töltött idő legyen tényleg minőségi. Ne pötyögjünk a telefonunkon, ne koncentráljunk másra, csak azokra a személyekre, akikkel épp közös programunk van.