Te + Én

Egy ősi csodaszer, mely csökkenti a vérnyomást és elűzi a félelmeket

Mi az, fizikailag és lelkileg is jó hatással van ránk, és még pénzbe sem kerül? Az ölelés! Július első szombatján ünnepeljük az ölelés nemzeti napját, ennek alkalmából összegyűjtöttük, mi minden történik a testünkben az ölelés hatására, miért is érdemes minél többet adnunk és kapnunk ebből az instant hangulatjavítóból.

Az ölelést ösztönösen használjuk arra, hogy kifejezzük a szeretetünket, együttérzésünket, és hogy megnyugtassuk, biztassuk a másikat. Az érintkezés pedig többnyire el is éri az eredményt, mindez annak köszönhető, hogy hatására kémiai változások indulnak el a testünkben.

Immunerősítő

Az ölelés egészségre gyakorolt, pozitív hatását immár felmérések is bizonyítják. A Carnegie Mellon Egyetem kutatásában 400 felnőttet kérdeztek arról, hogy mennyi ölelést kaptak a megelőző két hétben. A következő napokban azután kivizsgálásoknak vetették alá őket, hogy kiszűrjék, küzdenek-e valamilyen betegséggel. Az eredmények szerint azok, akik a legtöbb ölelést kapták, sokkal kevésbé kapták el a szezonális fertőzéseket.

unsplash.com/Becca Tapert

unsplash.com/Becca Tapert

Vérnyomáscsökkentő

Egy másik kutatásban az alanyoknak egy stresszes feladatot kellett megoldaniuk, miközben a társuk megérintette őket, megfogta a kezüket vagy megölelte őket. A feladatmegoldás közben sokkal alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a pulzusszámuk azoknak, akiknek a kezét fogták és akiket megöleltek, mint akiket csak megérintettek.

Elűzi a félelmeket

A gyerekeknél látjuk, hogy mennyire meg tudja őket nyugtatni az érintés, de nincs ez másként a felnőttek esetében sem. Egy tanulmány arról számol be, hogy még az olyan, alapvető egzisztenciális félelmeket is képes enyhíteni a testi kontaktus, mint a halálfélelem. Ezt a hatást már egy érintéssel is el lehet érni, gondoljunk csak bele, mi mindenre képes akkor az ölelés, és hány ember életét könnyítheti meg, ha van, aki megöleli, és van kit megölelnie.