Te + Én

Kemény igazságok a párkapcsolatokról, amelyeket sokan nem szívesen hallanak

Olyan könnyű azt gondolni, hogy a mi kapcsolatunk más, mint a többieké, pedig nyugodjunk meg, valószínűleg több olyat is találni a környezetünkben is, ami hasonlíthat a sajátunkhoz. Ezért is lehet olyan általános megállapításokat tenni a párkapcsolatokról, mint például az itt következő keménynek tűnő igazságok, amelyek – akár tetszik, akár nem – igazak lehetnek a kapcsolatunkra, még ha nem is szívesen látjuk be.

A boldog párkapcsolatok kialakítása, fenntartása könnyűnek tűnhet, de nem az: olykor meglehetősen nagy erőfeszítéseket követel meg a benne szereplőktől, ami nem biztos, hogy boldoggá tesz bennünket. Például még ha szeretjük is egymást, de alapvető kérdésekben eltérően gondolkodunk, talán jobb a szakítást megfontolni, mintsem tovább húzni a dolgot. És még ki tudja, hány nehéz döntést, lemondást és kompromisszumot követelhet egy kapcsolat, míg végül működőképes és talán boldog lesz. Ne higgyük, hogy egyedül vagyunk a problémáinkkal. Íme néhány általános igazság a párkapcsolatokról, amelyeket sokan nem szívesen hallanak, vagy nem szeretnek velük szembenézni.

Ami eleinte aranyos, az később az őrületbe kergethet

Most bizonyára eszünkbe jutott a párunk legalább egy tulajdonsága, ami a kapcsolatunk elején nem zavart bennünket, sőt inkább aranyosnak véltük, szerettük, ahogy azt csinálta, mondta, majd idővel előbb unalmasnak tűnt, és mára már ki lehetne kergetni bennünket vele a világból. S ha szóvá mernénk tenni… Vajon nem folytatná csak azért is?

Fotó: iStock.com/rilueda

Fotó: iStock.com/rilueda

Talán nem is létezik olyan, hogy „igazi”

Mindannyian abban reménykedünk, hogy majd rátalálunk a nagy Ő-re – de honnan tudjuk, hogy valójában létezik? S ha létezik, miért gondoljuk, hogy a párunk (nem) az? Talán éppen tőlünk függ, hogy valakiből „igazi” lesz, másokból meg nem. De akkor mire is várunk?

Nem szívesen szakítunk a párunkkal, ha van egy közös kutyánk vagy bankszámlánk

Meglehetősen hétköznapi dolognak tűnik, valószínűleg egy kicsit a lustaság is közrejátszik benne, de állítólag a közös dolgok miatt sokan döntenek úgy, hogy inkább nem szakítanak, még ha úgy is érzik, hogy talán eljött az ideje. A közös háziállat vagy a közös bankszámla is lehet ilyen marasztaló ok, pedig lássuk be, nem olyan nehéz egy folyószámlát megszüntetni és egy újat nyitni.

A rossz időzítés lehet válóok

Nem mindegy, hogy bizonyos dolgokat mikor kérdezünk vagy mondunk a párunknak. Amit az egyik nap elviccel, azt a másik nap lehet, hogy annyira komolyan veszi, hogy a beszélgetés végére már szakítani szeretne velünk. Legyünk éberek és tudatosak, és inkább várjuk ki a megfelelő alkalmat mindenhez!

Fotó: iStock.com/IuriiSokolov

Fotó: iStock.com/IuriiSokolov

Néha igencsak nyomorultul érezhetjük magunkat a kapcsolatunkban

Sajnos előfordulhat, hogy ezeken az állapotokon is át kell esnünk, a boldogsághoz vezető út nem mindig leányálom. Persze ebben az esetben is a kezünkben van a választási lehetőség, hogy maradunk-e, vagy inkább megyünk. Aztán pedig vállaljuk a döntésünk következményeit. De jó, ha észben tartjuk, hogy átmenetileg ramatyul érezni magunkat egy kapcsolatban „normális” lehet, ilyenkor érdemes számvetést készíteni, átgondolni mind a saját, mind a közös életünket.

Irreális elvárások

Meglepően sok embernek vannak irreális elvárásai a partnerével és a párkapcsolatával szemben, amelyek ha nem teljesülnek, végül nagyot csalódnak. A filmekben minden sokkal romantikusabb és sosem derül ki, hogy hogyan folytatódott a történet a „happy end” után, ezért igen becsapósak. Csakhogy a többek között ezek miatt a történetek miatt kialakult elvárásaink a mi életünket tehetik tönkre.