Te + Én

A könnyen barátkozó emberek 6 szokása, amit ideje megtanulnunk

Vannak emberek, akik olyan természetesen, magától értetődően barátkoznak, mint ahogy levegőt vesznek. Nem kell erőlködniük, egyszerűen nyitottak, és megtalálják a közös hangot bárkivel csupán néhány perc alatt. Mi, többiek, akik kicsit nehezebben nyílunk meg, s mindig is csodálva néztük ezt a képességüket, itt az ideje, hogy tanuljunk is néhány trükköt tőlük.

Belső párbeszédük mindig pozitív

Azok az emberek, akik könnyen szereznek barátokat, általában magabiztosak, kommunikatívak, és tudják, hogy mit akarnak, ehhez pedig a szakemberek szerint az is fontos lépcsőfok, hogy jól ismerik és elfogadják saját magukat. Ahhoz, hogy új embereket engedjünk közel magunkhoz, először saját magunkkal kell jó barátságban lennünk, elfogadni önmagunkat és pozitívan tekinteni a saját személyiségünkre. Ha reggelente a tükör előtt állva csak szidalmazni tudjuk saját magunkat, és semmi jó nem jut eszünkbe, amit más kedvelhetne bennünk, az valószínűleg a viselkedésünkön is tükröződik majd, sugárzik belőlünk, és a legkevésbé sem vonzó.

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

Megélik a pillanatot

Ahelyett, hogy üzengetnének, vagy a közösségi oldalakat görgetnék fel-le céltalanul, a könnyen barátkozó emberek megélik a pillanatot, mindig figyelnek arra, hogy a jelenben legyenek, és ne valahol máshol. Ha egyedül kell mennünk valahova, manapság teljes természetességgel nyúlunk a telefonunk után, így csupán néhány gombnyomásra van szükségünk ahhoz, hogy ne érezzük magunkat magányosnak. Próbáljuk ki! Akár a hivatalban való várakozás során, akár este az étteremben, ha épp egyedül ugrunk be bekapni egy falatot, ne vegyük elő a telefonunkat, inkább nézzünk fel, nézzünk körül magunk körül, és könnyen lehet, hogy hamar találkozik valakiével a tekintetünk, a többi pedig már jön magától.

Az idegenekhez is úgy szólnak, mintha ezeréves barátok lennének

Ha szeretnénk, hogy valaki a barátunk legyen, talán az egyik legegyszerűbb módja, hogy eleve úgy viszonyulunk hozzá, úgy szólítjuk meg, úgy kérdezzük és érdeklődünk róla, mintha már valóban azok lennénk. Ha van egy közös ismerősünk, ezt nagyon könnyen megtehetjük, de ha nincs, akkor is odafigyelhetünk rá, hogy közvetlen, kevésbé merev és távolságtartó stílusban szólítsunk meg egy új embert.

Valóban kíváncsiak, és nem félnek kérdezni

Mindannyian kíváncsiak vagyunk, a legtöbben azonban nem tesszük fel a kérdéseinket, nem merjük kimutatni érdeklődésünket, pedig könnyen lehet, hogy ez lenne a kulcs ahhoz, hogy új barátokat szerezzünk. Az emberek – köztünk mi magunk is – szeretik, ha érdeklődnek irántuk, az életük, a dolgaik iránt, így nem is csoda, ha mindenkinek jólesik, amikor kap néhány őszinte kérdést. Merjük mi is feltenni ezeket a bennünk bujkáló kérdéseket, ne fogjuk vissza magunkat, de azért ügyeljünk rá, hogy sose legyünk tolakodóak, egyszerűen csak természetesek.

Fotó: iStock.com/djiledesign

Fotó: iStock.com/djiledesign

Nem félnek kipróbálni új dolgokat

Mielőtt belevágunk egy sportágba, elmegyünk megnézni egy színházi előadást vagy egy fesztivált, esetleg nyaralni indulunk, a legtöbben keresünk hozzá egy partnert. Így viszont eleve eldől az, hogy egymással töltjük majd az időnket, és nem is fordítunk energiát a barátkozásokra, új ismeretségek szerzésére. Akik igazán könnyen barátkoznak, általában bele mernek vágni egyedül is különböző programokba, útra mernek kelni egyedül, mert nem félnek attól, hogy a kalandok során nem találnak majd egy új barátot. Talán itt az ideje, hogy ezúttal mi is egyedül próbáljuk ki magunkat valamiben.

Mosolyognak

Gondoljuk csak végig, hogy mi magunk milyen emberekhez vonzódunk, kik azok, akikhez szívesen odamennénk egy beszélgetésre, hogy megismerkedjünk velük, legyen szó férfiről, nőről, idősről vagy fiatalról. Biztosan nem olyasvalaki, aki mindig rosszkedvű és sosem mosolyog. Bármilyen közhelynek hangzik, néha egy mosoly nagy dolgokra is képes, így ha belül jókedvünk van, merjük kimutatni, mutassuk meg a világnak, így talán könnyen ránk talál egy új barátság is.