Te + Én

Holdhatások – Hogyan befolyásolja életünket a Hold járása?

Míg a Napot a férfiprincípiumokkal, a Holdat a nőiességgel és termékenységgel kapcsolják össze már évezredek óta. Ennek fő oka, hogy megfigyelték, a női ciklus és a holdciklus nagyjából ugyanolyan, 29 és fél nap hosszú.

Azzal tisztában vagyunk, hogy a Hold hat a Földre: a tengerek ár-apályát egyértelműen befolyásolja, és a szárazföldet is „rángatja” – még akkor is, ha ez a hatás egészen minimális. Mégis, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon ránk, nőkre gyakorol-e hatást a Hold és annak változása.

Tudomány és tapasztalat

Nincs olyan tudományos kutatás, ami egyértelműen kimutatná, hogy a Hold hatással van testünkre vagy lelkünkre. Mégis izgalmas megfigyelni, mi észlelünk-e valamilyen változást a holdfázisokkal kapcsolatban. Ennek segítségével sokkal tudatosabban élhetünk: a Hold ritmusával összehangolódva megtapasztalhatjuk, milyen, ha odafigyelünk energiaszintünkre, testi és lelkiállapotunkra, hogy jobban meg tudjuk adni magunknak, amire éppen szükségünk van.

Fotó: iStock.com/m-gucci

Fotó: iStock.com/m-gucci

Milyen Hold van éppen?

A Hold fázisait elméletben nagyon könnyű megállapítani, a magyar nyelv is segít nekünk ebben. Ha a Holdnak éppen C alakja van, akkor csökken, azaz fogyó hold van; ha D alakja van, akkor dagad, tehát növő hold van. Újholdkor nem látszik semmi a Holdból, teliholdkor pedig (majdnem) szabályos kört formáz. Gyakorlatban nehezíti a helyzetet, hogy a Hold különböző fázisokban különböző időpontokban kel: míg a növő hold inkább este látszik, a fogyó holdat inkább hajnalban, reggel keressük az égen. Szerencsére azonban nem kell teljesen saját szemünkre bízni magunkat: számos internetes oldal, mobilalkalmazás megmondja nekünk, éppen mi van, de könnyen lehet, hogy asztali naptárunkban is jelölve van.

A Hold hatásai

Hagyományosan a holdciklus kezdetének az újholdat tartjuk, ezután még három fázist különböztetünk meg: növő hold, telihold és csökkenő hold. A növő hold idején megtapasztalhatjuk, hogy az alkotás, a teremtés és a támogatás erői működnek, míg a fogyó hold idején az elengedés, a lezárás és a pusztítás a domináns. Alapvetően erre fókuszálunk, amikor megpróbálunk összhangban lenni a Holddal: növekedünk, amikor a Hold is nő, visszavonulunk, amikor a Hold is visszavonul.

Újhold idején egy vonalban van a Nap, a Hold és a Föld. A Nap a Hold nem felénk eső oldalát világítja meg, ezért nem látjuk. Érzelmi energiánk ilyenkor a legalacsonyabb: olyan, mint az elvetett mag, ami még szunnyad a kikelésre várva. A holdciklus eme legsötétebb napjaiban dekoncentráltnak, fáradtnak érezhetjük magunkat, ezért kicsit fogjuk vissza a sportolást, végezzünk kímélő gyakorlatokat, például yin yogát, vagy futás helyett sétáljunk egyet. Feküdjünk le korábban vagy keljünk később, a lényeg, hogy pihenjünk. Ezekben a napokban könnyen elmerenghetünk, gondolataink szabadabban szállnak. Ne próbáljuk meg kontrollálni őket, hagyjuk, hadd formálódjanak bennünk a tervek, ötletek úgy, ahogy tudattalan folyamataink engedik.

Fotó: iStock.com/Zhenikeyev

Fotó: iStock.com/Zhenikeyev

A következő fázist, a növő holdat megfigyelhetjük az esti égbolton. Ilyenkor energiánk nő, egyre nyitottabbnak, tettre késznek érezhetjük magunkat. Használjuk ezt ki: próbáljunk ki valami újat, eddzünk aktívabban, kezdjük el megvalósítani az újhold idején formálódott terveinket. Időzítsük üzleti találkozóinkat erre az időszakra. Új szokások kialakításába is ilyenkor vágjunk bele, ez az érés, fejlődés időszaka.

A telihold fényes arca akkor emelkedik fel, amikor a Nap lebukik a horizont mögött. Ilyenkor a legélesebb az eszünk és teljesítünk legjobban a munkában. Tele vagyunk energiával, lehet, hogy álmunk éjszaka nyugtalan. Telihold idején könnyen kapcsolódunk másokhoz is: találkozzunk barátainkkal, rendezzünk bulit – sziporkázni fogunk! Fejezzük ki nőiességünket, kényeztessük érzékeinket, telihold idején kifejezetten érzékenyek vagyunk erre.

Ezután a Hold elkezd fogyni, és ahogy egyre sötétebb lesz, úgy fordulunk mi is a külvilág felől egyre inkább belső világunk felé. A fogyó hold idején egyre érzékenyebbnek érezhetjük magunkat, mások társasága könnyebben irritálhat bennünket. Fogadjuk ezt el, és igyekezzünk mindennap egy kis időt egyedül tölteni. Vessünk számot, mit értünk el ebben a ciklusban, gondolkodjunk el azon, mi az, amit elengednénk – ez erre a legalkalmasabb időszak. Igyekezzünk többet aludni, és kísérletezzünk álomnapló vezetésével. Tudattalanunk ilyenkor aktívabb, könnyebben választ kaphatunk olyan kérdéseinkre, amiken nappal hiába törjük a fejünket.