Te + Én

Hogyan dolgozzuk fel, ha valaki csalódást okoz nekünk?

Előfordul, hogy úgy érezzük, valaki csalódást okozott nekünk. Talán egy barátunk, talán a szerelmünk tett olyat, ami rosszulesik, érdemes megtanulnunk, hogyan kezeljük a helyzetet, és hogyan enyhíthetjük a fájdalmat.

Gyakran előfordulhat velünk az életben, hogy a vágyaink nem teljesülnek. Hogy ha el tudjuk fogadni, hogy nem mindig azt kapjuk, amit várunk, vagy amit szeretnénk, könnyebben tudunk túllépni a csalódáson is.

A változás az élet része

A változás az élet szerves velejárója, amely ellen nem tehetünk, de nem is kell tennünk semmit: módosulnak a körülményeink, változunk mi magunk, és talán az emberek is változnak körülöttünk. Amint meg tudunk barátkozni ezzel, rugalmasabbak leszünk, és könnyebben el tudjuk fogadni, hogy mások nem úgy viselkednek, ahogy esetleg elvártuk tőlük. Bizonyos lépésekkel talán még egyensúlyba hozhatjuk a kapcsolatot a másikkal, de az is lehet, hogy tovább kell lépnünk.

unsplash.com/Krists Luhaers

Fotó: unsplash.com/Krists Luhaers

Ismerjük fel, hogy van tovább

Egy csalódás talán a világ végének tűnhet, amikor érezzük, azonban a fájdalom, nem kell, hogy örökké tartson. Többféleképpen is továbbléphetünk egy ilyen helyzetből. Lehet, hogy meg tudjuk beszélni a problémát, és folytatni a kapcsolatot, lehet, hogy más formát fog ölteni ezentúl a kettőnk viszonya, és megváltoznak az elvárásaink, és az is lehet, hogy új emberek érkeznek az életünkbe, akikkel más élményeink és tapasztalataink lesznek, és akivel kiegyensúlyozottabb kapcsolatot létesíthetünk.

Legyünk együttérzőek magunkkal

Amikor csalódás ér minket, gyakran nmagunkat hibáztatjuk: tehettük volna másként, talán valamit elrontottunk. Az esetek többségében azonban nem ez a helyzet. A legjobb, ha ilyenkor együttérzést gyakorlunk magunk felé, és kedvesek vagyunk magunkhoz. Ilyenkor lehetünk önmagunk legnagyobb támaszai, akár gondolatban ki is mondhatjuk magunknak azokat a vigasztaló mondatokat, amelyeket egy barátunknak mondanánk hasonló helyzetben. Így hamarosan túlléphetünk a csalódáson, és nyitottak lehetünk az élet új lehetőségeire.