Te + Én

Miből tudhatjuk, hogy a barátságunk egy életre szól?

Barátokat az ember egész élete során folyamatosan szerezhet, ám igazi, életre szóló kapcsolatot igen nehéz kialakítani. Az ember idővel változik, és sok barát egyszerűen csak eltűnik az életünkből. De ki az az igazi barát, aki tényleg hosszú távon ott lesz mellettünk?

Egyesek úgy gondolják, hogy a gimnázium, maximum pedig az egyetem az a hely és időszak, amikor az ember életre szóló barátokat szerezhet. Később, a húszas vagy későbbi éveinkben pedig már csak ezeket a kapcsolatok kell ápoljuk, ha pedig nem sikerül, akkor bele kell törődjünk, hogy igazán hosszú távú barátságokat már nem fogunk kötni. Ez pedig úgy butaság, ahogy van, hiszen nem kell 10 éves ismeretség ahhoz, hogy valakit igazán közel érezzünk magunkhoz, ráadásul a húszas, harmincas és negyvenes éveinkben is elképesztő sok esély van arra, hogy életre szóló barátságokat kössünk. De mitől lesz egy barátság valóban szoros?

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Egymásra szánt idő

Manapság mindenki rohan valami után, senkinek sincs semmire ideje, így a barátságokat sem ápoljuk annyira, amennyire kéne. Természetesen nincs időnk arra, hogy mindennap kávézgassunk a barátnőikkel, az igaz barátság egy olyan dolog, ahol nemcsak az számít, hogy mindennap együtt vagyunk. Ha viszont elég fontosak vagyunk egymás számára, akkor a legelfoglaltabb időszakban is tudunk a másikra egy kis időt szánni.

Őszinteség

Azt szokták mondani, hogy a barátok azt mondják, amit hallani akarunk, a legjobb barát viszont kíméletlenül őszinte. Ez azt jelenti, hogy egy valóban igazi barát azt is elmondja, ha valami nem tetszik neki, vagy nem ért velünk valamiben együtt. Az őszinteség tehát nemcsak abban merül ki, hogy dicsérjük a másikat, és minden döntésével egyetértünk. Ha igazán szeretjük a másikat, akkor elmondjuk neki a valódi véleményünket, és ha kell, szembesítjük a rossz döntéseivel is, még ha az ideiglenes konfliktust is szül. Ha életre szóló barátot szereztünk, akkor ezeket a dolgokat is meg fogjuk tudni beszélni, anélkül, hogy bárki azt hinné, hogy uralkodni akar a másik felett.