Te + Én

Így kezeljük a családtagokat, akikkel nehezen jövünk ki

A családi összejövetelek nem mindig és nem mindenki számára kellemesek. Ha rákényszerülünk, hogy találkozzunk azokkal a rokonainkkal, akik nem a legkönnyebb esetek, illetve akikkel nem éppen felhőtlen a viszonyunk, nem árt, ha van a tarsolyunkban néhány eszköz.

Előfordulhat, hogy a családi kör sok konfliktust, kritikát, vitát és összetűzést tartogat, terítékre kerülnek a vélemény- és viselkedésbeli különbségek. Mindez azonban kezelhető, ha birtokunkban vannak a megfelelő mondatok.

Empátia

Az empátia a legjobb eszköz arra, hogy belehelyezkedjünk a másik nézőpontjába. Megelőzhetjük vele a konfliktus kirobbanását, megőrizhetjük a nyugalmunkat, és higgadtan válaszolhatunk a minket érő esetleges kritikára. Ha például valamilyen ételt nem eszünk abból, amit a többiek fogyasztanak, lehet, hogy megjegyzéseket kapunk. Ilyenkor ahelyett, hogy megharagudnánk, lássuk az ő nézőpontjukat, és azt, hogy talán elutasítva érzik magukat, ha nem esszük meg a főztjüket. Mondhatunk valami olyasmit például, hogy bár mi nem eszünk mondjuk húst, azért értékeljük, hogy mennyit készült, és az étkezésünk nem változtat azon, hogy örülünk, hogy velük lehetünk.

Fotó: iStock.com/TatyanaGl

Fotó: iStock.com/TatyanaGl

Zárjuk rövidre

Elejét vehetjük annak, hogy egy-egy negatív megjegyzés vérre menő vitákat váltson ki, hogyha kedves hangnemben válaszolunk, például így: „Nem mondhatom, hogy egyetértek veled, de tegyük ezt most félre és érezzük jól magunkat.” Vagy: „Megértem az aggodalmaid, de ez érzékeny téma, és most inkább értékeljük az együtt töltött időt.”

Elengedés

Néha az a legjobb megoldás, ha nem vesszük magunkra mások megjegyzéseit. Vegyünk három mély lélegzetet, és emlékeztessük magunkat arra, hogy nem kell felvennünk minden bántó megjegyzést. Ilyenkor olyasmit gondolhatunk, mint például: „Tudom, hogy kissé ódivatú, és ezt elnézem neki.” Hogyha készülünk már a bántó megjegyzésekre, akkor előre bekészíthetjük magunknak ezeket a belső monológokat, melyek segítségével túlélhetjük a feszült helyzeteket.