Ha nem figyelünk oda, könnyen a túlfogyasztás áldozataivá válhatunk. Az otthon melegének megteremtése, az ünnepi ételek és persze az ajándékok mind olyanok, amikből hajlamosak lehetünk túl sokat, túl sokszor akarni, ennek végeredménye pedig rengeteg felesleges szemét és szennyezés. Mit tehetünk ez ellen?
Gyertyák apró lángjai
Milyen csodálatos illatos gyertyákkal megteremteni a karácsonyi hangulatot, ugye? Pedig a legtöbb illatos gyertya és füstölő káros anyagokat tartalmaz, amiket a belső térben elégetve saját testünket szennyezzük. Váltsunk környezetbarát szója- vagy méhviasz gyertyára, az illatosítást pedig inkább illóolaj párologtatóval oldjuk meg!
Fotó: iStock.com/Alex
A kandalló nagyobb lángjai
Biztosan a leghangulatosabb fűtési módszer a fatüzelésű kandalló, viszont az is biztos, hogy nem túl környezetbarát. Ha építkezünk, átalakítunk, inkább hőszivattyúban, napenergiával való fűtésben gondolkodjunk. Ha már megvan a kandalló, akkor pedig figyeljünk oda, hogy kizárólag száraz tűzifával fűtsünk és tanuljuk meg helyesen begyújtani, majd életben tartani a lángot. Enélkül nemcsak sok mérgező anyagot juttatunk a levegőbe, ezzel súlyos légszennyezést okozva, de még pazaroljuk is a hőt, ami a pénztárcánkra nézve sem jó hír.
Egyszer használatos műanyagok
A karácsonyi bevásárlások során sokkal több szemetet vihetünk haza, mint szeretnénk – és most nem a rosszul kiválasztott tárgyakra gondolunk. Egyre több helyen kérdezik meg, hogy kérünk-e zacskót a vásárlásunkhoz, de ahol nem teszik, ott is megelőzhetjük az automatikus bezacskózást, ha szólunk. Vigyünk magunkkal nagy vászontáskát és ebbe tegyük a megvásárolt termékeket!
Az ajándékok becsomagolását vagy teljesen hagyjuk el, vagy intézzük újrafelhasznált papírból. Akár használt újságpapírt is használhatunk a célra, amit magunk díszíthetünk kreatívan, szeretettel. Az ajándékokat ajándékba is rejthetjük: szép fadoboz, textilsál is lehet csomagolás, ami később is számos célra használható.
Fotó: iStock.com/fermate
Túlfőzés
Nyolc rúd bejgli, két kondér töltött káposzta, két egész pulyka és vagy tíz tálca különböző sütemény – sokan akár egy négyfős családra is simán megfőznek ennyi ételt. Hiszen karácsony van, most aztán nem lehet éhezni! Ennek a vége természetesen az lesz, hogy mindenki pukkadásig eszi magát, mozdulni sem tud és egy évig nem akar karácsonyi ételeket látni. És még így is marad, a maradék pedig a kukában landol. Az ételpazarlás sokkal súlyosabb probléma, mint hinnénk! Ezért tanuljunk meg annyit főzni, amennyit valóban el is fogyasztunk! Ha képtelenek vagyunk megállni, hogy egy hadseregre főzzünk az ünnepek alatt, nézzünk utána, hol lehet szükség plusz ételre. Rengetegen nélkülöznek, és pont ezért sok helyen rendeznek ételosztást ilyenkor. Tudakozódjunk, hol várnak esetleg meleg ételt is, hol csak hozzávalókat, és gondoskodjunk olyanok karácsonyi lakomájáról, akiknek máshogy nem lenne erre lehetősége.
Új ruhák
Biztos mindenki hivatalos decemberben néhány céges karácsonyra, rokonlátogatásra vagy olyan eseményre, amire illik szépen felöltözni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden évben kötelező új ruhát vásárolnunk ezekre a jeles alkalmakra! Főleg, ha egyébként ritkán viselünk elegáns ruhákat – így csak porosodnak a csodás darabok a szekrény mélyén. Ehelyett inkább legyen egy-két olyan klasszikus szabású, tökéletesen az alakunkra passzoló ruhánk, amit aztán minden évben felvehetünk, kedvünknek megfelelő kiegészítőkkel kombinálva. Egyrészt így csökkentjük a fast fashion miatt a bolygónkra nehezedő nyomást, másrészt sokkal stílusosabbak és egyedibbek lehetünk, mintha minden évben megvennénk az aktuális kirakatbábu szettjét.







