Te + Én

Így védhetjük ki a narcisztikus szerelmi manipulációt

A narcisztikusok és szociopaták nagyon könnyen elcsábítják áldozataikat a heves udvarlással, és azzal, hogy pozitív fizikai jellemzőiket, személyiségjegyeiket vagy eredményeiket dicsérik. Mindezzel az az egyetlen baj, hogy arra használják, hogy bizalmat ébresszenek, mellyel azután gyakran visszaélnek.

A szeretetbombázásnak nevezett, hízelgő stratégia először elbűvöli és lehengerli az erre fogékonyakat: azokat, akiknek önbecsülése, önértékelése nem elég stabil. Mindannyiunk legmélyebb vágya, hogy szeressenek, elfogadjanak, akarjanak és meghallgassanak minket, becsüljenek azért, akik vagyunk. A narcisztikus elhiteti velünk, hogy így tesz, miközben nem ez az igazság. Ahhoz, hogy elkerüljük a manipulációt, a legfontosabb, hogy saját önbecsülésünket fejlesszük.

Higgyük el, hogy értékesek vagyunk

Értékeljük magunkban azokat a tulajdonságokat, amelyeket a múltban – akár szerelembombázás keretében – dicsértek bennünk. Ne várjunk külső forrásra ahhoz, hogy megbecsüljük önmagunkat. Ez az alapja annak, hogy olyan, egészséges emberek vegyenek minket körül, akik valóban felismerik és nem kihasználják ezeket a tulajdonságainkat. Ha rossz érzésünk van valakinek a szándékait illetően, akkor egyszerűen csak várjunk, míg kiderül, van-e rejtett célja a bókoknak, szeretne-e valamit cserébe a másik.

Fotó: iStock.com/tommaso79

Fotó: iStock.com/tommaso79

Mi tesz minket különlegessé?

Nézzünk magunkra új nézőpontból, friss szemmel, mintha külső szemlélők lennénk. Milyen különleges tulajdonságaink, tehetségeink, minőségeink vannak? Mi tesz minket egyedivé? Érdemes emésztgetnünk ezt a kérdést, és időzni vele. Ha elsőre nem is jut eszünkbe sok minden, kérdezzük meg a közelebbi barátainkat. Váljunk láthatóvá azokon a területeken, melyeken eddig talán elrejtőztünk. Hogyha mély meggyőződésünkké válik, hogy nem vagyunk pótolhatók, akkor nem lesz szükségünk arra, hogy valaki kívülről erősítse meg bennünk ezt az érzést. Ekkor sokkal jobban megválogatjuk, hogy kit engedünk be az életünkbe, és nem hagyjuk, hogy a szép szavak elvakítsanak.

Tegyünk különbséget felületes és mély kapcsolatok között

A mély kapcsolatok kialakítása általában időbe telik, és olyasvalakivel építhetjük ki, aki megbízható és következetes. Ezzel ellentétben a gyors megoldásokat, mágikus műsorokat gyakran eltűnés követi. A hízelgés ritkán tart hosszú távon. A valódi kapcsolat szilárd alapokra épül, nemcsak üres bókokra, hanem valódi támogatásra és intimitásra. Két ember kell hozzá, akik közül mindkettő megosztja sebezhetőségét, és tiszteletben tartja a személyes határokat. A valódi kapcsolódás, nem az odaszórt morzsák táplálják hosszú távon az együttműködést. Ne feledjük, hogy ez az, amire valóban méltók vagyunk, és nem érdemlünk kevesebbet.