×

Te + Én

Átrajzolódott a párkeresés térképe

A régi szép idők, amikor még zenés, táncos szórakozóhelyek ismerkedtek a fiatalok. Amikor a fiú felkérte a lányt, és nem csak ráírt ismeretlenül a Messengeren vagy az Instagramon.

Az elmúlt húsz évben jelentősen megváltozott a párkeresés módja. A Stanford Egyetem kutatói úgy gondolták, hogy ez egy olyan demográfiai változás, amit érdemes kutatni, hiszen, hogy is alakul az elmúlt évtizedekben a párkeresés? A kutatásban heteroszexuális amerikai párokat vizsgáltak, de az eredményeik az egész világon hasonlóan alakultak. Hiszen míg a nyolcvanas évek elején a legtöbb pár úgy jött össze, hogy barátokon, ismerősökön keresztül ismerték össze őket, addig napjainkban a szerelmek az interneten szövődnek.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

A második legnépszerűbb ismerkedési formának a bárokban, éttermekben, bulizós helyeken való találkozás számít. Míg a harmadik helyen még mindig a barátok állnak, bár ennek az erőssége a 90-es évektől zuhant lefelé. Már nem törődünk azzal, hogy van két szingli barátunk, és azok talán milyen jól mutatnának együtt.

De nagyon kevés párkapcsolat alakul ki már az iskolás korban is. Az egyetemeken, főiskolákon még csak-csak, de a gimnáziumi szerelmek is kiveszőben vannak. A templomi szerelmek pedig végképp. Az 1940-es években még ez állt a vezető helyen, de akkor sok minden más volt még. Ma már a templomba, akik még járnak, már nem ismerkedés céljából.

Az eszközök tekintetében is van változás, hiszen, amíg a 2000-es évek elején még mindenki számítógéphez volt kötve, ha el akarta olvasni a társkeresős üzenetét, addig ma az okostelefonokkal, már akár a fürdőkádból is csetelhetünk a nagy Ő-vel.