Te + Én

Az örökölt családi minták a párkapcsolatot is elronthatják

Sokszor vesszük észre magunkon, hogy a szüleink, nagyszüleink mondatait, szófordulatait, gesztusait használjuk, de azt nem is sejtjük, hogy még mennyi mindenben befolyásolnak, akár a párkapcsolatunk működésében is.

Egy felmérés szerint a több mint 100 megkérdezett fő 92 százaléka tapasztalta már az életében, hogy hatnak rá a generációktól származó minták, és ugyanazokba a helyzetekbe kerül újra és újra, amit a szüleinél látott. Abban a válaszadók mindegyike egyetértett, hogy nem csak a fizikai tulajdonságok öröklődnek, hanem a félelmek és a viselkedésminták is, ami egyértelműen befolyásolja az életünk alakulását. Sokszor a párválasztás is a hozott minták alapján történik, és a kapcsolati hibák is ugyanazok.

Nagymama - három generáció (Shutterstock)

Nagymama – három generáció (Shutterstock)

De szerencsére van ellene megoldás. Több módszer is létezik, a legismertebbek a családállítás, blokkoldások, pszichológus segítsége vagy a Theta Healing. Utóbbi módszer eredményességé Kolozsi Mariann, pszichológus szerint azon múlik, hogy elsőként egy döntést kell ahhoz, hogy változtatni akarjunk.

„Ezeknek a mintáknak a feltárása egy hatalmas lépés a komfortzónánkon kívülre, ezért legyünk türelmesek magunkkal. Ugyanakkor ha elindulunk ezen az úton, jobbíthatjuk a saját életünket vagy kapcsolatainkat, ha dolgozunk ezekkel a felismerésekkel. A korábbi generációknak nem volt lehetőségük arra, hogy az önismeret útján elindulva feldolgozzák a megélt helyzeteiket, így ránk maradt a feladat, hogy a „szőnyeg alá söpört” lenyomatokat kitakarítsuk és harmonikussá rendezzük az életünket” – mondta Kolozsi Mariann.