Te + Én

Ezért veszélyes a lélektelen szex

El tudod képzelni, hogy a szeretkezésetekből kimarad a kommunikáció, az érzelem, a figyelmesség? Sajnos, sok ilyenre van példa, és akik így szexelnek akár egy bizonyos betegségtől is szenvedhetnek.

Erotománia vagy hiperszexualitás az orvosi neve a lélektelen szexnek. Viszonylag új diagnózis, előfordulásáról megbízható adatok még nem állnak rendelkezésre, a tudósok és az orvosok még csak tapogatóznak e téren, de az biztos, hogy jelen van. Szakemberek szerint a hiperszexualitáshoz kell egyfajta fogékonyság. Főként a személyiségben lévő zaklatottsággal, egyéb helyekről származó indulatokkal magyarázzák a jelenlétét. Vagyis a szex ezeknek egyfajta levezetése, mint például a túlzott alkoholfogyasztás.

Fotó: iStock.com/Roman Samborskyi

Fotó: iStock.com/Roman Samborskyi

Aki képes a lélektelen szexre annak sosem számít a másik, nem is fontos, hogy kivel és hol csinálja.Viszont nem tárgyiasításól van szó, hanem arról, hogy a partner azt érzi, hogy a hiperszexuális fél lélekben igazából nincsen jelen. Amikor mindegy mi történik vele, csak legyen meg az aktus, és ő élvezze, a másik nem számít.

A hiperszexualitás sok esetben nem gyakori szeretkezésben, hanem folyamatos pornónézésben valósul meg. Ennek az lehet az oka, hogy ez a szex legkönnyebben elérhető számára, mint egy valódi emberrel. De nem összekeverendő az egész jelenség azzal, ha a partner egyszer-egyszer túl fáradt, nem figyel, vagy épp tényleg „nincs ott”. Ha ez nem gyakori, akkor még nem kell megijedni, de olyankor is fontos, hogy tudjatok beszélni arról, amit éppen átéltetek, akár jó volt, akár nem…