Te + Én

Így befolyásolja a kapcsolatod az egészséged

Párkapcsolatban, főleg boldog párkapcsolatban élni nem csak, hogy jó dolog, de még az egészségre is kihat. Házasságban például tovább élnek az emberek, mint szingliként, de más jótékony hatása is van.

Egy orvosi szaklapban jelent meg az a kutatás, mely szerint 5000 olyan embert vizsgáltak meg, akik az 1940-es években születtek, és akik házasok voltak. Kiderült, hogy kétszer annyi ideig éltek, mint azok, akik életük jelentős részében egyedül, pár nélkül voltak. Ennek számos oka lehet, de a legfontosabb, hogy a problémákat és a bajokat nem egyedül kell megoldani, így a terhek és a stressz is eloszlik.

Fotó: iStock.com/Jovanmandic

Fotó: iStock.com/Jovanmandic

De abban is segít a párkapcsolat, hogy könnyebben lemondja a káros szenvedélyeidről. Legyen az dohányzás, alkohol, vagy akár a túlzott evés. Ha a párok közösen döntik el, hogy változtatnak, akkor a fogyókúra is jobban fog menni, hiszen kettesben csak jobb „szenvedni”, mint egyedül.

Az immunrendszerük is erősebb lehet azoknak, akik mellett mindig van valaki. Nem csak azért, mert van egy társ, aki rábeszél a vitaminokra, hanem mert a csókok, az érintések is jótékonyan hatnak a szervezetre. Amíg a válás testileg és lelkileg is megviseli az embert, addig a boldogság csak segít. Még egy megfázásból is gyorsabban gyógyulsz meg, ha van valaki, aki aggódik érted.

És, ha ez még nem elég, akkor az is lehet, hogy azért alszol olyan jól, mert van egy biztos társad! Az álmatlanság gyakori probléma a magányosoknál, de vigyázz, azoknál is előfordul, akik rossz, nehézségekkel teli kapcsolatban élnek.