Te + Én

A lélek gyógyulásában nem csak a terápia segíthet

A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás. Egy mentálhigiéniás szakember most egy új módszer magyar nagyköveteként azt ígéri, hogy segít eligazodni a lélek útvesztőjében

Október 12-én érkezik Magyarországra egy számunkra eddig ismeretlen módszer, ami félúton jár a pszichoterápia és a motivációs előadás között. „A Legjobb Önmagad!” elnevezésű, egynapos rendezvény szerves része a zene, a pörgés és a jó hangulat, ám mindeközben – egy tudatosan kialakított struktúra mentén – komoly önismereti munka zajlik.

Fotó: iStock.cm/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.cm/KatarzynaBialasiewicz

A szervező és vezető előadó, Gilányi Attila szerint erre a módszerre a csoportos coaching a leghelyesebb meghatározás. Képzeljünk el egy terápiás ülést, ahol több mint tíz, de akár száz, vagy épp több ezer fő is jelen van! Vagy inkább képzeljünk el egy olyan motivációs előadást, melynek fontos eleme a nézők egymás közti, párban történő munkája, és ami nem ritkán örök barátságot kovácsol a résztvevők közt.

„Édesapám 18 éves koromban lett öngyilkos. 20 év után ébredtem rá, hogy ez a tragédia valójában áldásként is értelmezhető. Az a feladatom vele, hogy másokat megóvjak ettől a sorstól” – mondta Gilányi Attila, akinek az amerikai coach-szupersztár, Tony Robbins szemináriumain sikerült átértékelnie a múltat. Az ő technikáját szeretné – némi módosítással – nálunk is meghonosítani. A magyar szakember fontosnak érezte, hogy módszerének tudományos hitelt adjon, ezért elvégezte a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné képzését, és szakdolgozatát is a témában írta.

Fontos, hogy a gyógyulást keresőknek itt nem coach, pszichológus vagy pszichiáter, hanem egy hasonló célokkal érkező sorstárs segítségével kell elvégezniük az önismereti leckét – ez pedig megsokszorozhatja a bizalmat, a feloldódás mértékét.