Te + Én

Rossz kapcsolat: menni vagy maradni?

Nem is kéne, hogy kérdés legyen, pedig nagyon sokan vannak, akik benne maradnak egy láthatóan már nem működő kapcsolatban. Mi ennek az oka, és miért nem változtatnak?

Létezik egy olyan dolog, hogy a remény. Reménykednek, hogy majd valami változni fog. Valamitől jobb lesz, és lehet, hogy ezért az egyik fél mindent meg is tesz. Idővel ez a remény azonban elfogy, és csak maradt a hibáztatás.

Hibáztatás önmaga felé, hogy miért nem lépett már előbb, és hibáztatás a másik felé is, hogy ő miért nem akarta ezt helyrehozni. Amíg csak hullámvölgyek vannak, lehet reménykedni, de komolyan válság esetén már nem érdemes.

Fotó: iStock.com/grinvalds

De visszatartó erő az anyagiak és a gyerek is. Mind a kettő rossz érv a folytatás mellett. A gyerek úgyis mindent megérez, sokkal többet is, mint amennyit elárul. Nincs olyan veszekedés, amiről ő ne tudna, és pontosan érzi, hogy anya és apa ellentétes hullámokon mozog. Az anyagiak már kényesebb dolog, de normális keretek között nincs olyan, hogy a másik földönfutóvá válna. Egy békés szakítás, vagy válás sokkal többet ér, mint egy öldöklő együttlét.

Szakértők szerint általában az elköteleződés azon alapszik, hogy mennyire látnak esélyt a felek egy boldog jövőre, és próbálnak is ehhez kitartani. Sokszor nem akarjuk észrevenni a rosszat, és nem nézünk szembe vele, mert… Mert fontosabb, hogy a külvilág mit lát, mint az, hogy mi mit érzünk. A „Mit gondol a család? Mit szólnak a barátaink?” kérdéseket felejtsd el, nem nekik kell megfelelni, hanem csak magatoknak.

És sosincs olyan, hogy nem találsz majd jobbat. Mindig van jobb, főleg, ha a rosszhoz viszonyítod.