Te + Én

Szereted, pedig gyűlölnöd kéne!

A kapcsolatokban nem létezhet tökéletes egyenlőség, az egyik fél mindig valamivel irányítóbb karakter, míg a másik fél ezt kiegészítve valamivel megengedőbb személyiség. De vannak olyan kapcsolatok, ahol ez az arány túlságosan eltérő, és az irányító típusból uralkodó válik, a megengedőből pedig áldozat.

A bántalmazói kapcsolat nem csak fizikai-testi bántalmazásra utalhat, szavakkal és érzelmi manipulációval is lehet kínozni a szenvedő felet. Természetesen nem mindig a férfi a bántalmazó és a nő az áldozat, de az esetek többségében valamiért mégis nőkkel fordul elő nagyobb arányban, hogy alárendelt helyzetbe kerülnek a férfi javára.
A szadista-mazochista kapcsolatoknál a probléma ott kezdődik, hogy azok, a nők, akik beleszeretnek egy irányító típusú férfiba, eleinte nem veszik észre, a vészjeleket. Az ilyen kapcsolatokban, mindig, minden egyes szituációban az történik, amit a férfi akar, és úgy ahogyan azt ő akarja.

Fotó: iStock.com/VasylDolmatov

Ez a férfi az esetek többségében nárcisztikus személyiség, aki a magabiztos és férfias kiállásával eleinte nagyon vonzónak tűnhet, mert ő dönti el, mikor és hol találkoztok, ő az, aki hív téged, míg te sosem érheted el őt, és ő az, aki egyáltalán diktálja a tempót a kapcsolatban. Amikor viszont te kérnél tőle szívességet, például, hogy ne másnap, hanem még aznap találkozzatok, kiderül, hogy az uralkodó férfi nem képes a kompromisszumra. Ezen a ponton, nehéz továbbjutni, mert értelmes érvekkel nem lehet meggyőzni egy olyan embert, aki rendíthetetlen a saját elvei mellett. Emiatt, megint csak te engedsz neki, ettől egyre sebzettebbé válsz, és ez így folytatódhat éveken át, amíg te mindent lenyelsz, a férfi pedig nem kér bocsánatot.

Az uralkodó férfi típus legfőbb manipulatív és büntető eszköze ugyanis, hogy megvonja tőled a szeretet, ha nem az van, amit ő akar. Ilyen például amikor te átölelnéd, de ő elfordul a fal felé az ágyban, vagy a csönd kínzó fegyverét veti be és egyszerűen nem hajlandó hozzád szólni. Bár mindig te vagy megbántva, a végén mégis mindig te kérsz bocsánatot. Addig kínoz, amíg elfelejted, miért is voltál rá mérges, és még te könyörögsz a szeretetéért.

Fotó: IStock.com/fizkes

Rettenetesen nehéz kilépni egy ilyen kapcsolatból, mert egy idő után hozzá lehet szokni az alávetett szerepéhez, és szinte lehetetlen elképzelni egy olyan jövőt, amiben az a bizonyos diktátor férfi ne szerepelne. Hosszú és kemény út az, amiben eljutunk odáig, hogy már nincs bennünk több lelki erő, hogy egy morzsányi szeretetért cserébe mindent megengedjünk. Ha pedig végre sikerül kiszabadulni a szadista férfi markából, számítani lehet arra, hogy vissza akar majd hódítani. Ezt talán a legnehezebb megállni, de ha valaha az életben boldogok szeretnénk még lenni, akkor meg kell tennünk magunkért, hogy a szakítás örökre szól, és végleges.