×

Te + Én

Ezért nem jó magányosnak lenni

Egy kis egyedüllét többségünknek jól esik időnként, de a tartós magánnyal vigyázz, mert sokat árthat az egészségednek.

Sokan keverik az egyedüllét és a magány fogalmát, pedig elég nagy a kettő közti különbség. Az egyedüllétet sokan még élvezik is, énidőként élik meg, töltekezésre használják, illetve ha tartósan fennáll, vannak, akik annak örülnek, hogy senkinek sem tartoznak elszámolással – élik az életüket, és azt csinálnak, ami nekik jól esik.

Fotó: iStock.com/Victor_69

Ezzel szemben a magány egy összetettebb érzés: szomorúsággal, félelemmel, szorongással járhat együtt. Hosszú távon pedig nemcsak mentális egészségünkre lehet rossz hatással – pánikbetegséget vagy depressziót kiváltva –, hanem szervezetünket is veszélyeztetheti. A magány súlyos krónikus betegségek kialakulásában is szerepet játszhat, például hozzájárulhat szív- és érrendszeri betegségek, idegrendszeri- vagy akár rákbetegségek kialakulásához is.

Mit tehetünk?

A kézenfekvő válasz nyilván az lenne, hogy ne maradjunk egyedül, de ez nem mindig olyan egyszerűen megvalósítható dolog. Szakértők azt javasolják, próbáljunk mégis kapcsolatokat keresni másokkal, de ne a közösségi médiát használva, mert az csak még szomorúbbá tehet, hanem inkább személyesen vagy telefonon. Ha valaki úgy érzi, ez nem megy, vagy nem segít, akkor mindenképp ajánlott felkeresni egy szakembert, és vele beszélni a problémáról.