×

Te + Én

Hosszabb életet biztosít a jó házasság

Egy jó házasság vagy stabil élettársi kapcsolat szó szerint meghosszabbítja az életet – derül ki egy kutatásokból, amit a Harvard Medical School publikált.

Az átfogó amerikai vizsgálat során, több mint 120 ezer felnőtt embert kérdeztek ki és a tudósok az életvitelükről, kapcsolatukról, betegségeikről. Arra jutottak, hogy egészségesebbek és tovább élnek a házas férfiak, mint azok, akik elváltak vagy sohasem voltak házasok. Ráadásul minél tovább marad házas valaki, annál nagyobb különbség mutatkozik a javára nőtlen férfitársaival szemben. Ez az arány azokra is igaz, akik párkapcsolatban élnek, de nem házasok. Nekik is vannak egészségügyi előnyeik a szinglikkel szemben.

Fotó: iStock.com/ Yasin Emir Akbas

A háttérben az állhat, hogy aki házas vagy kapcsolatban él az boldogabb, kiegyensúlyozottabb, és nincs annyi stressz az életében. A magányos emberek hajlamosabbak a depresszióra, illetve jobban stresszelik magukat. Tudósok szerint a házasság nagyon jót tesz a szív egészségének. Egy japán kutatás úgy találta, hogy az agglegények háromszor olyan gyakran halnak meg szív- és érrendszeri betegség következtében, mint a házas férfiak. A szívproblémák mellett a daganatos betegségek kialakulásának is csökken az esélye, hiszen ezekért is elsősorban a stressz és a káros szokások felelősek.

A kutatás többnyire a férfiakat vizsgálta, így a nőkre gyakorolt házassági hatásról még kevesebb adat áll rendelkezésünkre. Ahogyan arról is, hogy egy rossz házasság/kapcsolat, hogyan hat a szervezetre, és az mennyivel ártalmasabb, mint a boldog szingli lét. Összességében azért az megállapítható, hogy akár egyedül, akár társsal élünk jól kell magunkat érezni ahhoz, hogy jól is legyünk.