Te + Én

Így kezeld a hisztis férfit!

Hatalmas tévedés, hogy csak a kisgyerekek és az elkényeztetett csajok hisztiznek - bizony, az ilyesmi a teremtés koronáival is előfordul. Megmutatjuk, mit tehetsz ilyenkor.

Naivitás vagy sem, korábban sosem gondoltam volna, hogy a férfiak is hisztiznek – vagy hogy ez náluk milyen gyakori jelenséggé tud válni –, míg össze nem jöttem a párommal. Kapcsolatunk hajnalán nem is művelte ezt a különös, a pasiknak szerintem igencsak furcsán álló szokást, de aztán amikor már együtt éltünk, bizony szemtanúja lettem néhány indokolatlanul nyávogásba, illetve durcizásba, fürdőkádba menekülésbe, vécébe zárkózásba forduló helyzetnek.

Fotó: iStock.com/Sergo_elst8

Hogy ilyenkor mit lehet tenni? Ez nyilván egyén- és helyzetfüggő, de én az alábbiakat próbáltam ki, általában sikerrel.

1. Ne vegyél róla tudomást – egy kis nyávogást, durcáskodást könnyen elengedhetsz a füled mellett. Lehet, hogy neki is csak arra van szüksége, hogy ezt kiadja magából, aztán huss: a hiszti ahogy jött, úgy megy.

2. Ha mégis tudomást vettél róla, akkor se vedd komolyan – ha az orrom előtt zajlott le egy kisebb jelenet, nekem eddig bejött, hogy elütöttem a dolgot egy poénnal. Például teátrális mozdulatok, percekig tartó tarkóvakarás, nagy nyögések közepette, amikor ő a soros, hogy levigye a kutyát – én pedig megkérdezem: mi van, csípnek a legyek? Erre ha nem is mosolyodik el, általában abbahagyja a műsort, és teszi tovább a dolgát.

3. Előzd meg – Nálunk az vált be, hogy már az első jeleknél, amikor látom, hogy na, kezdődik, rászólok a páromra: „ne hisztizz, el se kezdd!”. Ilyenkor szerencsére észreveszi magát, és legfeljebb csak puffog kicsit, majd lenyugszik szépen magától.

4. Ne babusgasd – Ha menthetetlenül kitört a férfihiszti, és már nem tudsz elmenekülni előle, akkor is maradj higgadt, legyél vele türelmes. Kérdezd meg, van-e valami konkrét baja, amiben tudnál segíteni. Ha nincs, akkor ne babusgasd, hanem próbáld figyelmen kívül hagyni a nyafogását. Nekem még az is be szokott válni, ha megpróbálom másra terelni a figyelmét, például hirtelen találok egy fiókot, amit csak ő tud megjavítani, vagy észreveszek valamit a konyhában, ami ehető.

5. Szakítani a hiszti miatt? – Eddig azért nem érdemes elmenni, ha a kapcsolatban egyébként minden más stimmel, és párunk alapvetően jó alapanyag. Ha viszont a hiszti mindennapos, és már nemcsak a kapcsolatot befolyásolja, hanem megnehezíti a közös programokat és a környezetünkkel való interakciót is, akkor érdemes egy nagyot beszélgetni a dologról. Ha ez nem hoz megoldást, akkor tényleg nő legyen a talpán, aki úgy akarna megöregedni, hogy így kelljen együtt élnie valakivel…

Sorstársaim, hát nem egyszerű ez… sok türelmet, kitartást és jó adag humort kívánok a férfihisztihez!