Te + Én

Amikor a legtöbb párkapcsolat véget ér

Viták mindig vannak egy párkapcsolatban, de mitől függ, hogy olykor van rá megoldás, máskor pedig akár a kapcsolat végét is jelenthetik?

Azért soha nem egyik pillanatról a másikra történik egy szakítás. Legtöbbször hosszú előzményei vannak, és a sérelmek így könnyen fel tudnak tornyosulni. A szőnyeg alá söprés már nem működik. Lehet még kifelé azt mutatni, hogy minden rendben, de ha belül már „rohad” a kapcsolat, akkor nem sok esélyt van a megmentésre.

Fotó: iStock.com/ nd3000

A párkapcsolati szakértők úgy vélik, hogy sok probléma egy-egy adott életszakaszban jelentkezik. Például ilyen, ha megszületik az első gyerek. Ilyenkor minden megváltozik, az anyukák hormonháztartása teljesen felborul, és a férj helyét átveszi a gyerek. Persze hibásan, mert nem rangsorolni kéne, hanem lehet mindenkit egyformán szeretni, de ezt az egyensúlyt nehéz megtalálni. Ráadásul ilyenkor a szex is megváltozik, több az ébrenlét, nagyobb a fáradtság.

A másik problémás helyzet, amikor egy harmadik fél megjelenik a kapcsolat körül. Az ő felbukkanása mindig egy ok-okozati tényező, de ha csak egy apró rés is van a kapcsolatban, akkor a szerető könnyen utat tör magának, és képes borítani mindent.

De ugyancsak ilyen a kapuzárási pánik, ami viszont a férfiaknál, általában 50 éves kor felett jelentkezik. Újabban mondjuk már egyre több nő is tapasztalja, és ugyanazokkal a módszerekkel próbálják orvosolni: egy új partnerrel, aki még szépnek és fiatalnak látja őket.