×

Te + Én

Tényleg létezik a szingli gén?

Előfordulhat, hogy egy genetikai adottság az oka, ha minden kapcsolatod véget ér, és inkább egyedül érzed jól magad, mint a pároddal.

Egy pekingi kutatócsoport tanulmánya szerint sokan egy DNS mutációja következtében képtelenek az életre szóló párkapcsolatra, vagyis inkább a szingliségre vannak utalva. Egészen pontosan a szerotonin, azaz az örömérzetért felelős egyik hormon, alulműködése akadályozza meg a hosszú távú együttélésre való képességet – írja a napidoktor.hu.

Fotó: iStock.com/master1305

“Ha a szingli gén valóban létezik, ezt tudomásul kell vennünk, ugyanakkor, nem ítélhetők magányra az ezzel rendelkezők sem”- mondta Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus, a Gyermekes Társkereső Szolgálat vezetője.
De ezekben az esetekben is van megoldás, nekik javasolt a mingli kapcsolat. A pszichológus szerint ez nem jár akkora kötöttségekkel, mint a házasság, ugyanakkor megvédi az egyedülállókat a gyakori partner cserétől.

„Sokan nem hallottak még a monogám szabadidős partnerségről, a mingliségről, akik pedig hallottak róla, néha tiltakoznak ellene. Azzal érvelnek, hogy kizárólag családban tudják elképzelni az életüket. A szabadidő közös eltöltésére való intenzív összpontosítás folyamatosan ébren tarthatja a szexuális vonzalmat, sőt intellektuális kihívások elé is állíthatja őket” – állítja Dr. Szöőr Anna.

A mingliség persze nem csak a genetikailag szingliknél válhat be, hanem kezdése lehet a tartós párkapcsolatra képesek számára is az egy életre szóló párkapcsolatnak, akár házasságnak.