Te + Én

Ezen a héten szóljon minden a szerelemről!

A héten nem csak a Valentin napot ünnepelhetik a szerelmesek, hanem a házasság hete is most van. Országszerte és a határon túl is háromszáz programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a házasság hetét Magyarországon február 9. és 16. között. A házasság hete programsorozat több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, Magyarország 2008-ban csatlakozott a mozgalomhoz. Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora elmondta a programsorozat fő célja, hogy kedvet adjon a házasságkötéshez, képzésekkel, jó minták felmutatásával, hiteles élettörténetek megosztásával segítse a házasságra készülőket – írja az MTI.

A szervezők szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia térhódítása kihívás elé állítja a párkapcsolatokat. Az embert maximálisan kiszolgáló technika ugyanis „rászoktat arra, hogy azt keressem, nekem mi a jó, holott a párkapcsolat meghatározó kérdése az, hogy nekünk mi jó” – mondta Herjeczki Kornél.

Tari Annamária pszichoterapeuta szerint a 21. században, a digitalizáció korában még mindig olyan régi értékek tartanak össze egy házasságot, mint a kölcsönös tisztelet, a megbecsülés. Hozzátette: a kutatók ma amiatt aggódnak, hogy a „randiapplikációk tömege”, amelyek a tökéletes pár megtalálását hivatottak biztosítani, átalakítják a fiatalok párkapcsolatait. A huszonévesek a párválasztást egyre inkább a keresés izgalmával azonosítják, és kapcsolataikban is a vadászatot, az izgalmat keresik a kötődés biztonsága helyett.

Fotó: iStock.com/4 PM production

A központi programok mellett Budapesten, vidéken és a határon túl is számos kulturális programmal, beszélgetéssel, előadással várják az érdeklődőket. A programok itt megtalálhatók. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.