Te + Én

Amikor abba szeretsz bele, akibe pont nem kéne

Ha párkapcsolatban élsz, és megtetszik valaki más, az már önmagában is elég nehéz helyzet – hát még ha ez a „valaki más” a párod legjobb barátja… de erre is lehet megoldás!

Biztosan te is hallottad már a mondást, hogy a szívnek nem lehet parancsolni. De az is igaz, hogy ezt a legtöbben azért megpróbáljuk. Főleg, ha olyan helyzet adódik az életünkben, mint például a következő: egy jól működő párkapcsolatba bombaként robban be egy harmadik (legalább titkos gondolati szinten), méghozzá a párod legjobb barátja. Mit lehet ilyenkor tenni? Egyáltalán számolhatunk-e azzal a lehetőséggel, hogy az életünk ne váljon szappanoperává, vagy rosszabb esetben görög tragédiává?

Fotó: iStock.com/mr. teerapon tiuekhom

A jó hír, hogy a helyzetre lehet megoldás. Bár minden hasonló eset egyben nagyon egyedi is, az nem árthat, ha erre hajazó szituációban leülsz, és nyugodtan átgondolod a következőket.

1. Mi hiányzik? – Gondold át, milyen a párkapcsolatod, mit szeretsz a párodban, illetve van-e valami, ami neked fontos lenne, de eddig benne nem találtad meg? Vagy már megtaláltad, csak valahol „út közben” elveszett? Ezután gondolj a párod legjobb barátjára. Tisztázd magadban, mi fogott meg benne. Ha rájössz, mi az, amit benne megláttál, de a párodból, illetve a kapcsolatodból hiányzik, könnyen lehet, hogy a szituációt egyszerűbb lesz orvosolni, mint gondoltad.

Mondunk egy példát: tegyük fel, hogy azért tetszett meg a legjobb barát, mert mindig nagyon jót lehet vele beszélgetni, vagy mert rég éreztél ilyen izgalmat, mint amikor társaságban összemosolyogtok. Mi lehet a megoldás? Teremts közös időt a pároddal. Legyenek fix heti időpontok, amikor elteszitek a mobiltelefonokat, félreteszitek a munkát, és csak egymással foglalkoztok. Ez lehet egy csütörtöki vacsora, vagy minden este a gyerekek altatása után 15-20 perc. Meglátod, újra rá fogsz jönni, mennyire csodás érzés azzal az emberrel beszélgetni, akit olyan régóta és olyan nagyon szeretsz! Ami pedig a társaságban a lopott pillanatokat illeti, azzal még könnyebb lehet a dolgod: a következő összejövetelen kezdeményezz szemezést a pároddal. Mosolyogj rá, és amikor mások nem figyelnek, vond félre, és súgj a fülébe valami nagyon szexit.

Fotó: pexels.com/OdonataWellnesscenter

2. Elkerülő stratégia – Ha úgy látod, a párod legjobb barátja iránti érzés valószínűleg csak fellángolás vagy valamiféle pótlék a részedről egy olyan kapcsolatban, amely befektetett munkával még menthető lehet, akkor azt javasoljuk, kerüld ezt a barátot egy ideig. Amikor néhány hét múlva újra találkoztok, választ kaphatsz arra is, mennyire volt mély a részedről ez az egész.

3. Amikor beszélned kell vele – Persze megeshet, hogy kölcsönös a szimpátia, magyarul nagyon bejöttök egymásnak, illetve esetleg kedélyes beszélgetésnél több is történik (összeérő kezek, térdek, ajkak…). Ebben az esetben ne kínozzátok sokáig magatokat sem egymást: beszélnetek kell. Nyugodtan és őszintén mondd el neki, hogy összezavarodtál, és azt, amit még a helyzetről gondolsz. Ne minősítsd magad, sem őt, sem pedig azt, ami történt. Beszéljétek meg, ezután hogyan tovább – ha a távolságtartást választjátok, vagy azt, hogy megpróbáltok haverok maradni, akkor ehhez tartsátok magatokat. Ha viszont úgy döntötök, egymás nélkül nem megy, és együtt szeretnétek megpróbálni, akkor mindenképp beszélned kell a pároddal. Bármi lesz is, ne vállald magadra a döntést, sem pedig a felelősséget – ebbe a helyzetbe ketten csöppentetek, megoldást is közösen kell találnotok rá.

4. Amit semmiképp ne tegyél – Soha ne tarts két vasat a tűzben, mert könnyen megeshet, hogy te jössz majd ki rosszul a helyzetből: nemcsak két szék közül a pad alá kerülhetsz, hanem az egész baráti társaság is elfordulhat tőled.