Te + Én

Megváltoztathat a boldog párkapcsolat

A Michigani Állami Egyetemen kutatói szerint számtalan pozitív előnye lehet annak, ha jól választunk partnert.

Úgy tűnik, hogy összefüggés lehet az optimista partnerrel való együttélés és a kognitív képességek gyengülésének megelőzése között. Valójában talán ezt mindig is sejtettük, hiszen aki élt már olyan partnerrel, aki pesszimista volt, és olyannak is, aki optimista, akkor a hatás jól érezhető volt a mindennapokban is.

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

A Journal of Personality című szaklapban ismertetett vizsgálatban csaknem 4500 heteroszexuális párt követtek nyolc éven át egy tanulmány keretén belül, amely az egészség és a nyugdíjaskor összefüggéseit elemezte – írja a Blikk. Ebből a kutatásból kiderült, hogy társunk biztathat arra, hogy sportoljunk, együnk rendszeresebben, változatosabban, de figyelmeztethet arra is, hogy vegyük be a gyógyszereinket és a vitaminokat. Ha például a pár egyik tagja abbahagyja a dohányzást, néhány hét vagy hónap múlva valószínűleg a másik is követni fogja.

„Ha az Alzheimer-kór vagy a demencia egyéb fajtái felé mutató kockázati tényezőket nézzük, akkor azt találjuk, hogy sok az egészséges életmóddal kapcsolatos: a normális testsúly fenntartása és a rendszeres mozgás jelentősen befolyásolja az esélyeket, de vannak pszichológiai faktorok is. Úgy tűnik, hogy aki optimista partnerrel él együtt, annak jobbak a mutatói ezeken a területeken” – magyarázta William Chopik, az egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője. Vagyis az optimista adja a példát, a partnere pedig követi.

Fotó: iStock.com/vladans

A legfontosabb változások:

  • Csökken a szívbaj rizikója
  • Átveszi a fájdalmat
  • Jó példát mutat
  • Mozgásra ösztönöz
  • Javítja a közérzetet

Nálatok, hogy van ez?