Te + Én

Egy hétköznapi szokás, mely megmentheti a kapcsolatotokat

Mindenki tud szerelmes lenni, viszont hosszútávon megtartani a szerelmet, arra már kevesen képesek. Pedig létezik egy egyszerű trükkje.

Sokan mondják, hogy a jó kapcsolatért meg kell dolgozni, bár ez nagyon közhelyesen hangzik, mégis igaz. De vajon mit is jelent az a munka, amit meg kell tennünk a kapcsolatunkért?

A szeretet cselekvése

Eric Fromm pszichológus tollából származik az a kijelentés, hogy a szeretet szolgálat. Ez mindennemű kapcsolatra igaz. Ahhoz, hogy egy kapcsolat szeretetteli legyen, azért tennünk is kell. A szeretetet úgymond „csinálni” kell. Az érzelem elcsökevényesedik, ha nem tesszük meg érte a szeretet gesztusait. De vajon mit értünk a szeretet gesztusa kifejezés alatt?

A legfontosabb ilyen cselekedet típus nem más, mint az odafordulás.

Fotó: iStock.com/Sante77777

Lefordítva ezt a hétköznapi nyelvre, az odafordulás magába foglalja mind azt az osztatlan figyelmet, amikor őszintén kíváncsiak vagyunk, hogy mi jár a szerelmünk fejében, mit érez, hogyan érzi magát. Az odafordulás egy teljesen önzetlen törődés, amiben háttérbe tudjuk szorítani a saját érzéseinket, gondolatainkat, igényinket azért, hogy teljes odaadással szolgálhassuk a szerelmünket. Legyen ez annyi, hogy félretéve a saját gondjainkat, végig tudjuk hallgatni, hogy neki milyen volt a napja, és ezzel a tudatos figyelemmel magától megszületik az empátia. Ha a párunk érzi az őszinte empátiát, abban a pillanatban ő is képes lesz átérezni a mi helyzetünket. Így lesz a folyamat kölcsönös.
Hogyan működik az odafordulás a mindennapokban?

Először is avasd be a szerelmed, hogy szeretnél vele kipróbálni egy egyszerű játékot, ami abból az egyetlen szabályból áll, hogy 10-20 percen keresztül osztatlan figyelmet szenteltek egymásnak. Ülj szembe vele, fogd meg a kezét, és kérd meg arra, hogy meséljen a napjáról. Figyeld magad közben, hogy képes vagy-e végig figyelni rá, és amikor úgy érzed, hogy elkalandozol, képzeld magad a helyzetébe, hogy neked hogy esne, ha nem hallgatnának végig. Majd cseréljetek, és most te mesélj neki! Bármit elmondhattok egymásnak, amit csak szeretnétek, a lényeg a figyelem. Ezt, ha tudjátok, napi szinten tegyétek meg, és idővel igazi szertartássá fog válni.