×

Te + Én

Ezért alszunk jobban, ha érezzük a szerelmünk illatát

Biztosan titkon te is csináltál már olyat, hogy jó mélyen magadba szívtad a barátod ingének illatát, mikor nem figyelt. Ez egyáltalán nem meglepő, vagy ciki, sőt teljesen természetes dolog.

A szerelem egyik alapköve ugyanis a kémia. A test illata meghatározó abban, hogy kialakuljon kettőtök között, vonzalom és idővel ehhez annyira hozzászoktok, hogyha elalvás előtt nem érzitek a másik illatát, nehezebben fogtok tudni elaludni.

Fotó: iStock.com/New Africa

A British Columbia University ezt egy kutatással is alátámasztotta. A felmérés során a kutatók arra kérték a párokat, hogy adják oda a partnerüknek azt a pólót, amit 24 órán át viseltek. Ezt a pólót csak úgy hordhatták, hogy aznap nem használtak semmilyen dezodort vagy parfümöt. A résztvevők ezenkívül kaptak még egy tiszta, használatlan pólót is, ami pont úgy nézett ki, mint az első póló, így nem tudhatták, hogy melyik póló a szerelmüké. A kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy a következő két éjjelen felváltva húzzák fel a két pólót a párnájukra, mint egy párnahuzatot, majd értékeljék a két éjszakát aszerint, hogy mennyire tudták kialudni magukat.

Talán nem meglepő, hogy a párok 100%-a arról számolt be, hogy az első éjjel, amikor a barátjuk pólója volt a párnájukon, nyugodtan és mélyen aludtak, míg a következő éjjel végig forgolódtak, nyugtalanok voltak, és sokan kialvatlanul és frusztráltan keltek fel. Ez a kutatás azért is volt olyan érdekes, mert a résztvevők tényleg nem sejthették, melyik póló a párjuké, így az eredmény még inkább magáért beszél.

Fotó: shutterstock/fizkes

A kutatók még azt is hozzátették, hogy ezt a folyamatot, leginkább a kölyökkutyák és a kutya mamájuk viszonyához lehet hasonlítani, mert a kiskutyák is az anyjuk illatát és testük melegét érezve tudnak elaludni, míg amikor elválasztják őket a mamájuktól, egész éjjel nyüszítenek.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogyha szinglik vagyunk rosszabbul alszunk, mint akik párkapcsolatban, de az biztos, hogy azok, akik régóta együtt alszanak, addiktívvá válhatnak egymás illatára, és csak úgy tudnak ellazulni, ha azt érzik. Így, ha épp nem alszik melletted a párod, lehet nem árt kölcsönkérned egy ingjét vagy pólóját, hogy biztosan szép éjszakád legyen.