×

Te + Én

3 dolog, amiről őszintén kell beszélned a pároddal

Az már nem titok előtted sem, hogy vannak bizonyos alapvető kérdések egy párkapcsolatban, amelyeket fontos mielőbb őszintén átbeszélni – ilyen például a gyerekkérdés vagy a pénzügyek.

Ha ezekben nincs egyetértés, és egyik fél sem hajlik a kompromisszumra, akkor hosszú távon a nem valószínű, hogy a szerelemnek nagy jövője lehet. Ezeken az alapvető kérdéseken kívül van még pár további fontos téma, amelyeket nem árt tisztázni – minél előbb tudtok ezekről őszintén beszélni egymással, annál hamarabb juthattok közös nevezőre.

fotó: iStock.com/goodluz

1. Hol szeretnétek élni?

Könnyen lehet, hogy most egy kényelmes, másfél szobás belvárosi lakásban laktok, de egyikőtök a természetbe vágyna, esetleg építkezni szeretne, vagy külföldön is szerencsét próbálna? Ha a párod már a falusi életet tervezi (esetleg valahol a kontinens másik végén), te viszont nem állsz készen erre, és nem is tudod, mikor fogsz, akkor ezt mindenképp mondd el neki! Ne gondolja hónapokig, évekig, hogy imádni fogod, amikor borsódzik a hátad már a gondolattól is. Megoldás lehet, ha kitűztök egy határidőt, mondjuk három vagy öt év múlva költöztök. Addig legalább a pénzt is lehet még gyűjtögetni.

2. Ki mennyit vállal magára a háztartásból?

A párod számára magától értetődő, hogy te főzöl, mosol, takarítasz, holott te azt szeretnéd, hogy megosszátok egymást közt ezeket a feladatokat? Akkor ezt mielőbb tisztázd vele. Ki tudja, lehet, hogy a főzést és a porszívózást időnként amúgy is szívesen magára vállalná (csak eddig nem jelentkezett ezekre a feladatokra).

3. Milyen közös jövőt tervez?

Hogyan látja a hétköznapokat öt, tíz, vagy tizenöt év múlva? Otthonülő szülők lesztek négy-öt gyerkőccel, vagy folyton mozgásban lévő család? Szeretne majd veled is minőségi időt tölteni, programokat szervezni, utazni? Milyen szerepet szán az ő szüleinek, családjának, rokonainak, és milyet a te felmenőidnek, hozzátartozóidnak? Vannak-e már tervei a nyugdíjas évekre? Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket is feltehetsz neki, a lényeg, hogy jobban lásd, milyen jövőt képzel el magatoknak, és ez összecseng-e azzal, amit te is szeretnél.

Ne feledd, ha nem is értetek egyet a fenti dolgokban, akkor is fontos, hogy meg tudjátok beszélni, és törekedjetek kompromisszumra.