Te + Én

Boldogságban is érdemes átbeszélni a karanténos napokat

Számvetést javasol a karantén végén a családoknak és a pároknak Török Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiénés Intézetének docense.

A szakember az InfoRádióban elmondta: így ennek a nehéz időszaknak a pozitív hozadékait is meglehet őrizni. A krízishelyzet ugyanis nemcsak konfliktusokat okozott, de meg is erősíthette a családi és párkapcsolatokat.

Fotó: shutterstock/Monkey Business Images

„Azt gondolom, hogy ez az időszak minden család életében egy rendkívül különleges időszakként fog megmaradni: egyszerre jelentett egy fokozott terhelést, mindenképpen krízist provokált minden családban, azzal együtt is, hogy mint minden krízisnek, ennek is lehetnek akár pozitív hozadékai is” – mondta a szakember.

A párkapcsolatok esetében részben a konfliktusok jöttek elő, ami szerinte elkerülhetetlen egy krízishelyzetben, de ugyanakkor arra is rámutathatott, hogy hol vannak az erős pontjai a kapcsolatnak, és meg is erősödhet egy kapcsolat.

“Mint ahogy minden új helyzet előhozza azokat a korábban talán fel nem tárt, vagy át nem beszélt dolgokat, ez is katalizátorként hatott, és vélhetően nagyon sok újféle szükséglet jelent meg a házaspárok, párok mindkét tagjánál” – mondta Török Szabolcs.

Fotó: iStock.com/margo_black

Hozzátette: talán fokozottabban igényelte egyikük vagy másikuk a társának a jelenlétét, támogatását, gondoskodását, most viszont ideje kicsit átgondolni az eddig történteket.

“Érdemes itt ezen a váltóponton, mielőtt visszarendeződnek a hétköznapi dolgok, valamiféle értékelést, családi kupaktanácsot tartani”- tanácsolta a szakember. Mint mondta néha egy apró kis rituálé, valami kis záróbuli családi szinten a karanténidőszak végén ezt nagyon alkalmasan segítheti.