Te + Én

Mindig a nőknek jut a neheze

A koronavírus-járvány miatt bevezetett vesztegzár ideje alatt a nőkre jut a házimunka és a gyereknevelés nagyobb terhe, és még a párkapcsolatukkal is meg kell küzdeni.

A Boston Consulting Group (BCS) nemzetközi tanácsadó társaság öt országban végzett összeállításából kiderült, hogy az anyák és a gyerekek 65 órát töltenek együtt egy héten “fizetetlen házimunkaként”, megközelítőleg egyharmaddal többet, mint az apák – számolt be a nemzetközi kutatásról az MTI.

Fotó: iStock.com/Milkos

A felmérésbe háromezer, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Németországban és Franciaországban élő, alkalmazásban álló szülőt vontak be. Az eredményekből kitűnt, hogy a nők, akik általában is több munkát végeznek otthon, viselik a karanténnal járó pluszterhek túlnyomó részét, az otthon végzett “fizetetlen munkaórák” hetente kétszeresükre nőttek.

A felmérés megállapításaira Rachel Thomas, az egyesült államokbeli székhelyű LeanIn.Org nevű, a nők jogaiért kiálló csoport képviselője azt mondta, hogy “a nők túl sok és túl sokáig tartó házimunkát végeznek, a válság miatt pedig eljuthatnak egy pontig, ahol a helyzet már tarthatatlanná válik”.

A kutatók szerint a világjárvány okozta következmények számos szempontból a nőkre terhelődnek leginkább, legyen az a családon belüli erőszak, az alacsonyabb bérek vagy az, hogy a nők teljes munkaidőről részmunkaidőre váltanak, hogy újabb munkát vállaljanak, illetve el tudják végezni a megnövekedett házimunkát. A felmérésbe bevont nők kétharmada azt is mondta, hogy aggódik szellemi és lelkiállapota miatt. Ugyanerre a férfiaknak csupán a fele panaszkodott.

Egy másik kutatás pedig arra is kitért, hogy a karantén alatt megromló házasságokért, párkapcsolatokért is a nők küzdenek többet. Bár sok pár az összezártság alatt inkább kitartott egymás mellett, de a felszínre kerülő problémákat a férfiak inkább visszasöpörnék a szőnyeg alá, míg a nők dolgoznának a megmentésén.