×

Te + Én

A koronavírus elvitte a menyasszonyok álmait

Online közvetített polgári esküvő, külföldi barátok karanténban – aki házasodott volna, de nem akarta megvárni a járványhelyzet végét, az változatos megoldásokat talált ki a boldogító igen kimondása érdekében. De legfőképpen: halasztott és reménykedett a járvány elvonulásában.

A hivatalos adatok alapján rengeteg, összesen 34 ezer esküvőt érintett az idei első 3 hónapban a koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet. A korlátozások sok esetben pánikot okoztak a házasulandók körében is: a szolgáltatók szerint a bizonytalanság és félinformációk hatására az esküvők nagy részét az őszi szezonra, kisebb részét pedig jövőre ütemezték át a párok. Mígnem jött a sokak számára váratlan javulás: június 1-től már újra engedélyezték a 200 fő alatti események megtartását.

Fotó: iStock.com/Dmytro Sheremeta

Az Esküvő Online az újraindulásról végzett felmérést, történeteikből kirajzolódik, hogy milyen nehézségekkel, félelmekkel számolnak az esküvői piac szereplői az új előszezonban.

Esküvő: elhalasztva

A szolgáltatónak válaszoló 80 pár majdnem 60 százaléka számolt be arról, hogy esküvője időpontját át kellett tennie, főleg mert az a korlátozások idejére, illetve az év első felére esett volna. Erről szól például Katáék története.

„Nekünk az a legfontosabb, hogy mindenki ott legyen és biztonságban ünnepelhessen” – szögezték le. Nagyjából 200 fős esküvőt terveztek, így mindenki érdekében áttették a ceremóniát szeptemberre – de ha akkor sem lesz jobb a helyzet, akkor hajlandóak újra elhalasztani.

A párok fele hozzájuk hasonlóan a szezon második felére, őszre tetette át az időpontot, míg a másik fele nem remélte, hogy javulhat a helyzet, és a biztonság kedvéért még későbbi időpontra ütemezte házasságkötését. Így volt ezzel Eszter is.

Fotó: Unsplash.com/Tom the photographer

„Nem akartunk a barátaink fele nélkül, maszkban és távolságtartásban “ünnepelni” – mondták az Esküvő Online-nak. Februárban kezdték el szervezni az esküvőt, de alighogy kimentek a meghívók, kezdett „durvulni a helyzet”. Lassítottak, teltek a hetek, hónapok, majd áprilisban jött a hír, hogy mégis megtarthatják – de ez nagyon bizonytalannak tűnt. „Tudtuk, hogy a külföldi vendégeink nem tudnak jönni, idősebb rokonok sem mernek csatlakozni, és nem tudtuk, hogy még hányan nem mernek eljönni, vagy kerültek olyan anyagi helyzetbe, hogy most nincs erre pénzük. A baráti körünkben sokaknak csökkentették a fizetését, vagy hónapokig nem tudtak dolgozni. Nem éreztem magam akkor – és nagyon most sem – menyasszonynak.”

Lemondták a lagzit, a polgári esküvőt pedig szűk körben tartják meg, amit online közvetítenek a meghívottaknak – a bulit pedig jövőre tartják meg.

Fotó: iStock.com/jacoblund

A polgári szertartást sokan tartották meg szűk körben, vagy akár a közösségi médiában közvetítve. Összességében is elmondható, hogy az esküvők, a szervezések nagy része egy időre átkerült az online térbe, ebből a célból alakult meg az Esküvő Online esküvőszervező oldal is, amely néhány hónap alatt több, mint 5000 szolgáltatóval Magyarország legnagyobb esküvői szolgáltató adatbázisa lett.