Te + Én

Ez lehet az egészséges kapcsolatok titka

Van valami, amit egy párkapcsolatban még az együtt töltött időnél is többre tartanak az emberek. Szerinted mi lehet az?

Hagyhatunk időt a gondolkozásra, de inkább eláruljuk: az énidő! Bizony! Egy 2000 amerikai felnőtt bevonásával készült felmérés során az alanyok 85 százaléka állította, hogy egy párkapcsolatban még az együtt töltött időnél is fontosabb az, hogy mindkét félnek rendszeresen legyen énideje. A New York Post cikke számolt be arról, hogy az énidő ideális hossza a válaszadók szerint átlagosan napi 51 perc lenne, tehát heti szinten ez körülbelül hat óra.

A válaszadók 82 százaléka abban is biztos, hogy ez van, akkor az megerősíti a szerelmüket. 58 százalék bátorítja is erre a párját, 41 százalékuk pedig azt is kiemelte, hogy szakítana, ha a kedvese nem engedélyezné a rendszeres énidőt.

Az amerikaiak 83 százaléka úgy érzi, megérdemli az egyedül töltött, magára szánt perceket, de nincsenek ezzel másképp a magyarok sem. A legtöbben ilyenkor a tévézést, olvasását, vásárlást vagy a hobbijukat választják, de vannak, akik az énidőhöz sorolják a fodrászt, kozmetikust, manikűröst is.

Fotó: iStock.com/petrenkod

A felmérés arra is rávilágít, hogy vannak olyan körülmények és élethelyzetek, amikor több egyedüllétre van szüksége az embernek. Ilyenkor a legfontosabb, hogy a felek ezt megértsék és elfogadják egymás igényeit. Sőt, akár segítsék is ebben egymást, mert az énidő mindenkinek ugyanolyan fontos.