Te + Én

Kerüld el, hogy házisárkány legyél

Sokféle oka lehet annak, hogy miért és hogyan válik valaki házisárkánnyá egy kapcsolatban, de az biztos, hogy ehhez is ketten kellenek.

A legtöbb párterapeuta egyetért abban, hogy egyedül senki nem válik házisárkánnyá, tehát ehhez a folyamathoz kell a másik fél is. Leggyakrabban a rengeteg megoldatlan probléma és a párkapcsolati stressz tehet arról, ha bekövetkezik az „elsárkányosodás”. A nőknél bizony hamarabban, mert a férfiak sokszor a kezdeti problémákat még nem érzékelik. A nők viszont érzékenyebben, és pillanatok alatt képesek megváltoztatni az érzelmi légkört.

Fotó: iStock.com/rilueda

Hogy hogyan kerüld el? Egyértelmű és mindenkinél működő recept nincs rá. Szakemberek szerint a legtöbbet az segít, ha nem csinálunk a bolhából elefántot. Hogy aztán ki dönti el, hogy melyik a bolha és melyik az elefánt az megint jó kérdés…

Néhány példa talán segíthet. Ha eddig szóltál, hogy rossz helyen van a szennyes, a piszkos zokni a földön hever és még a wc ülőke sem áll jól, akkor mostantól ezt felejtsd el. Ha nem tudod átnevelni és ez zavar, akkor kénytelen leszel megcsinálni magad, hogy elkerüld a felesleges feszültséget. Ha mégis szólsz bármi olyanért, ami zavar, próbáld meg az eddigi veszekedős hangszínt valami kedvesebbre váltani. Sokszor egy-egy mondat már agressziót vált ki a másikból, mert azt szokta meg. Változtass!

Az is segíthet, ha az általad megélt családi mintákra gondolsz. Ha rémlik, hogy a szüleid is ezt csinálták, és te elhatároztad, hogy más leszek, akkor most itt az ideje. Nem kell mindenben követni az ősöket, főleg, ha az rossz felé visz.

Ne érezd magad se üldözöttnek, se üldözőnek. Ne felejtsd el, a párkapcsolat nem egy verseny, nem egymást kell legyőznötök, hanem megtanulni együtt élni. Tudd, hogy mit is akartok egymástól, és mi a fontosabb, a wc deszka vagy a harmóniátok…?