×

Te + Én

Édesebb az álom, ha a pároddal közös ágyban alszol

Sok országban bevett gyakorlat a partnerek együtt alvása, mégis hiányosak és ellentmondásosak a közös ágy és az alvás minősége közötti kapcsolatról szóló kutatások.

A német Integratív Pszichiátriai Kutatóközpont tudósa, Henning Johannes Drews és kollégái friss tanulmányukban nem csak a test mozgásait vizsgálták, hanem az együtt alvó párok alvásszerkezetét is – írta a Frontiers in Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány alapján az MTI.

Fotó: iStock.com/4 PM production

A tudósok 12 fiatal, egészséges, heteroszexuális párt vizsgáltak, akik négy éjszakát alváslaborban töltöttek. Megmérték az alvásuk jellemzőit mind a partner jelenlétében, mind távollében. Kettős egyidejű poliszomnográfiát, vagyis összetett alvásvizsgálati módszert alkalmaztak, hogy “az alvás sok szintjéről: az agyhullámokról, a légzésről, a testmozdulatokról, az izomfeszülésről és a szívműködésről is részletes képet kapjanak” – mondta Drews.

Ezen kívül a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki a viszonyukról, többek között olyan kérdésekre válaszoltak, hogy mennyi ideje tart, milyen mély, mennyire szenvedélyes a kapcsolatuk.
Az eredmények azt mutatták, hogy az alvás úgynevezett gyors szemmozgásos szakasza (REM, rapid eye movement) növekedett és folyamatosabb volt az együtt alvás idején, mint amikor külön aludtak a partnerek. Ez a jellemző azért különösen fontos, mert az élményteli álmokkal jellemzett REM az érzelmek szabályozásával, az emlékek megerősítésével, a társas kapcsolatokkal és a kreatív problémamegoldással is összefügg.

A résztvevők kis száma ellenére a kutatás rámutatott az együtt alvás és a mentális egészség összefüggésére. Drews szerint: „A partnerrel alvás segítheti a mentális egészséget, a memóriát és a problémamegoldást”. Ez azt jelenti, hogy nem csak nagyon jó érzés hozzábújni a párunkhoz alvás során, de számos plusz jótékony hatást is átélhetünk, akár tudattalanul is.