Te + Én

Mennyire ciki, ha a férfi fiatalabb a nőnél?

Ha meglátsz egy korosodó férfit egy fiatal nő mellett, talán meg sem akad rajtuk a tekinteted: van ilyen, ők tudják, van az a pénz, „sugar daddy”... – sorolhatod a magyarázatokat. De ha szembejön veled egy pár kézenfogva, ahol a nő szemlátomást a férfinél idősebb generáció képviselője, akkor sem lepődsz meg?

Tavasz az ősz ölében – mondják az idős férfi és a fiatal nő románcára. Mi a helyzet akkor, ha az ősz ül a tavasz ölébe? Miért okoz felháborodást vajon, amikor egy nő olyan kapcsolatban él, ahol az erősebbik nem képviselője tizen-, vagy akár huszonévvel fiatalabb?

Fotó: iStock.com/fizkes

Ebben a felállásban a rosszindulattól sem mentes „van az a pénz!” megjegyzés megfelelője olyasmi, hogy a fiatal férfinek anyakomplexusa van. Persze ez is egy lehetséges magyarázat, de azért felmerül más lehetőség is. Például hogy a férfi az idősebb korosztályban találja meg a szexuálisan (és intellektuálisan) is hozzá való nőt, vagy egyszerűen kedveli a nyugodt, hullámvölgyektől mentes, kiegyensúlyozott kapcsolatokat – amit egy idősebb nő nagyobb eséllyel kínál.

S hogy mi járhat egy idősebb nő fejében, aki fiatalabb párt választ? A legritkább esetben a gyerekpótlék… Túl azon, hogy a lelki összhang természetesen nem kizárt ebből az irányból sem, lehet, hogy kedveli a fiatal férfi „tettrekészségét”, aktivitását, azt, hogy istennőként tekint rá. Ráadásul ma már egzisztenciálisan sem feltétlenül okoz egy dolgozó nő számára hátrányt egy anyagilag kevésbé „eleresztett” férfival élni.

Ráadásul a kutatások szerint az idősebb nő-fiatalabb férfi kapcsolatában többnyire a férfi volt a kezdeményező fél – és ugyanez a férfi nem jellemző, hogy elhagyná idősebb kedvesét egy fiatalabb nőért. Ami a románcot nehezítheti, az a gyerekvállalás: vagy a nő már szeretne (tik-tak…), de a férfi még nem; vagy ellenkezőleg. A nő már nem szeretne (már nem tud) szülni, a férfi pedig szívesen lenne apa.

Fotó: iStock.com/Dmytro Zinkevych

Egy szó mint száz, ésszel és szívvel is megindokolható az idősebb nő-fiatalabb férfi felállás. A társadalmi sztereotípiák kérdése már más… Azokkal biztosan szembesülnek ezek a párok. Még akkor is, ha a közvetlen családi-baráti környezetben elfogadottá, természetessé válik egy ilyen kapcsolat, ha nyilvánvaló a két fél boldogsága, az egymáshoz való ragaszkodásuk.

Csak rajtuk múlik, hogy mennyire veszik komolyan a „kívülről” érkező előítéleteket. A nő szempontjából valóban lehet „ciki” ebben a vetületben egy ilyen kapcsolat, de az is az ő hozzáállásán múlik, hogy ezt hogyan kezeli. Például úgy, hogy nem vesz róla tudomást; vagy esetleg úgy, hogy igyekszik magát jó formában tartani. Ez utóbbi eleve nem nehéz, ha az ember boldog kapcsolatban él, éreztetik vele, hogy gyönyörű, és a tudat, hogy igen – egy fiatalabb férfinak éppen ő kell.