×

Te + Én

Megcsalt - Szakítsunk, vagy iktassunk be szünetet?

Amikor egy kapcsolat nagyon nem működik, vagy végleg megromlik, akkor gyakran egyértelmű, hogy a szakítás az egyetlen megoldás. A döntés meghozatala nem könnyű ilyenkor sem.

A kapcsolat szüneteltetése már más kérdés: nem végleges, és ezért aztán könnyebb arrafelé elmozdulni… Ilyenkor azonban sokszor csak az elkerülhetetlen halogatásáról van szó – persze előfordul, hogy a szünet újra élettel tölti meg a kapcsolatot.

Fotó: iStock.com/Poznyakov

Amikor a kapcsolat felfüggesztése működik

A felmérések szerint a szünetpártiak azon párok közül kerülnek ki jellemzően, akik kölcsönösen megcsalták egymást, vagy az egyik fél hűtlen volt. Gyakran élnek még ezzel a „lehetőséggel” azok, akik nincsenek tisztában saját érzéseikkel, vagy egyszerűen azok, akik már nem boldogok egymással.

Vannak olyan komoly kapcsolati élethelyzetek – akár a megcsalás is lehet ilyen –, amikor a szerelmi „üresjárat” idején a magát elárulva érző fél időt kap arra, hogy megbocsásson a másiknak, és újra bízzon benne. A csalódást okozó fél pedig ez idő alatt eldöntheti, hogy kivel szeretné folytatni. Ezekben az esetekben tehát egyértelműen érdemes megpróbálkozni a szüneteltetéssel.

…és amikor nem működik

Ha a kötelék a két fél között már megszűnt, talán nincs értelme tovább halogatni a végleges döntést. Kapcsolati szakértők szerint ugyanis a kötődés elvesztésére nem a távolság a gyógyír – ami a kapcsolat szüneteltetésének velejárója -, hanem inkább a közelség, amire szükség van. Még akkor is, ha ez a közelség néha nagyon fájdalmas. Ha azonban a páros egyik tagja már a szívében is lemondott a kapcsolatról, akkor sem a közelség, sem a szünet nem jelent megoldást, ott nagy valószínűséggel a legbölcsebb döntés az egymástól való végleges elszakadás.

Ráadásul míg az újra és újra visszatérő kapcsolati szünetek nagy kárt okoznak a felek lelkében (stresszt és depressziót is kiválthatnak), addig egy tiszta lezárás lehetőséget nyit az új kezdet előtt

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

A kapcsolat szüneteltetésének szabályai

Ha mégis a szünet mellett döntötök, akkor ennek a tényét előszöris ki kell mondani, hogy az egyértelmű legyen mindkettőtök számára. Le kell hozzá fektetni néhány alapvető szabályt is, így például, hogy milyen gyakran és milyen formában találkozzatok, milyen mélységű kapcsolatba mehettek bele másokkal, szexelhettek-e másokkal… Egyes párok már ezen kérdések tisztázásakor rájönnek, hogy megfelelő döntés-e számukra a szüneteltetés mint opció.

Akik a szünet mellett döntenek, azok általában négy-hat hetes időtartamban gondolkodnak. A túl rövid időtartamnak nincs értelme (ahogy annak sem, hogy bízzunk abban, a partnerünk teljesen megváltozik ez idő alatt), a hosszú szünet pedig eltávolíthatja a feleket egymástól, ami szintén nem cél…

Egy német felmérés szerint a kapcsolat (akár többszöri) felfüggesztése a megkérdezettek 81 százalékánál végleges szakításhoz vezetett, az esetükben tehát a szünet csak késleltette az elodázhatatlant. Ha egy kapcsolat újabb és újabb szüneteltetésre szorul, ajánlatosabb felkeresni egy párterapeutát, akinek a segítségével gyorsabban rendeződhetnek a dolgok – ha egyáltalán rendezhetők. Ha pedig nem, akkor tudni fogjátok, hogy itt az ideje a búcsúnak.