Te + Én

Jelek, hogy a párod érzelmileg zsarol

Az esetek többségében nagyon nehéz észrevenni, hogy érzelmi manipulátorral van dolgunk. Ezek a kapcsolatok azért is működhetnek sokáig, mert az érzelmi zsaroló rettegésben tartja az elszenvedőt.

Ha úgy érzed, a következő esetek jellemzőek a párkapcsolatodra, esetleg elgondolkozhatsz azon, hogy megéri-e tovább elviselned… Íme három jellemző érzelmi visszaélés!

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Megtagadja tőled a gyengédséget

A leggyakoribb jele az érzelmi zsarolásnak, hogy mikor valami neki nem tetszőt teszel, azzal büntet, hogy távolságot tart tőled. Persze ez másfajta kapcsolatokban is előfordulhat egy vita után, de a manipulátorok ezt mesteri szinten művelik. Ha a párod minden alkalommal megtagadja tőled az ölelést, a csókot, az érintést, amikor nem azt teszed, amit ő akar, elképzelhető, hogy egy nárcisztikus manipulátorba szerettél bele.

Lekicsinyli az érzéseid

Jellemző még, hogy mire végre erőt veszel magadon, hogy nyíltan megbeszéld vele a problémákat, ő azzal érvel, hogy túl érzékeny vagy, és csak túlreagálod az egészet. Sőt, a végén még azt is eléri, hogy te kérsz tőle bocsánatot, mikor ő bántott meg téged. Jusson eszedbe, hogy egy kapcsolatban nagyon fontos, hogy ne maradjon senkiben tüske, és hogy képesek legyetek kompromisszumra jutni. Ha az esetek többségében ezt nem tapasztalod, lehet, hogy nincs értelme vele maradnod.

Társaságban megaláz

Durva jele még az érzelmi visszaélésnek, amikor a párod máshogy bánik veled társaságban, mint otthon. Ha előfordult már, hogy a szerelmed a legbelsőbb titkaid osztja meg a barátaitokkal, vagy eléri, hogy mindenki rajtad röhögjön, esetleg lekezelően bánik veled, akkor sajnos nem valószínű, hogy bízhatsz benne. Ezekben az esetekben a legrosszabb, hogy még csak meg sem sértődhetsz, mert azzal is csak rontasz a helyzeteden, így csak kínosan mosolyogsz, míg ő megaláz téged.