×

Te + Én

A nagy Ő illatáért bolondulnak a nők

A szagok-illatok vonzereje már közkeletű feltételezés, de nem is gondolnád, hogy azon kívül hányféle szempont alapján érzel valójában késztetést arra, hogy pont az ő ágyába bújj.

A különféle szexuális illatanyagok, a feromonok kutatása még nagyrészt a találgatás szintjén áll, szinte semmire sincs bizonyíték; sem a létezésükre, sem arra, hogy egyáltalán érzékeljük-e őket. Mindenesetre tény, hogy a kiválasztott pasi illatáért bolondulnak a csajok. (Az is tény, hogy a nővel együtt élő férfi verejtékének szaga még a menstruációt is befolyásolja, bár a kutatók még tartoznak a magyarázattal.)

Fotó: iStock.com/Kate Kultsevych

Vonzás, taszítás

További gyanúsítottak még az androstenol és az androstenon. Ezek elsősorban az ember hónaljverejtékében fordulnak elő az ott tanyázó baktériumok jóvoltából. A kísérletek kimutatták, hogy az androstenolt belélegző nő szexuálisan vonzónak érzi a férfit, míg az androstenon inkább az ellenkező hatást váltja ki. A változatosság kedvéért azonban a nők ezeket a szagokat a ciklus során eltérően „díjazzák”: peteéréskor az androstenon a kevésbé kellemetlen.

További kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy az emberi test különböző illatanyagai az immunrendszer sajátosságairól is árulkodnak és a nők párválasztásában az is szerepet játszik, hogy az ő és választottja immunrendszere együtt, a lehető legtöbb féle-fajta kórokozó legyőzésére legyen képes – mármint, az utódban.

A látvány mindent visz

A vonzerő azonban elsősorban a szemeken keresztül hat, vagyis a kinézet az első impulzus, bár ez sem egyértelmű. Azt szokták mondani, hogy ha a pasi az ördögnél egy fokkal szebb, akkor simán ágyba viheti a nőt az intellektusával, vagy a humorával – nem beszélve bizonyos esetekben a jelölt pénzügyi helyzetéről…

Társadalmi “összhang”

A külsőségeken kívüli adottságok figyelembe vételénél azonban feltétel a vonzalomban a lehetőség szerint azonos kulturális színvonal, avagy társadalmi helyzet. Azaz a valóságban sajnos viszonylag ritkán fordul elő, hogy Julia Roberts-et fehér Rolls Royce-án érkezve kiszabadítja a bordélyból Richard Gere.