×

Te + Én

3 jel, amit a tested előre elárul, ha szerelmes vagy

A szerelemnek hihetetlen hatásai vannak, de ezek nem csak akkor jelentkeznek, ha már tudatában vagyunk az érzésnek, hanem már akkor is, mikor a szívünk nincs felkészülve.

Sokszor tapasztaljuk, hogy már ott ólálkodik körülöttünk a szerelem érzése – egy jó barát, egy munkatárs vagy valaki olyan személyében, akire nem is számítottunk – de a jeleit csak jóval később vesszük észre. Pedig az agyunk nem tudja becsapni a szívünket, ahogy a testünket sem. A szerelemnek fizikailag is vannak tünetei, de ezektől nem kell félned, mert mind hasznos.

Fotó: pexels.com/QuangAnhHaNguyen

1. Alacsonyabb lesz a vérnyomásod

Nem csak a boldog kapcsolatban élőknek lesz alacsonyabb a vérnyomásuk, hanem azoknak is, akik már a szeretett társ mellett vannak. Érződik a nyugodtság, a kiegyensúlyozottság, amit a vérnyomásunk úgy érzékel, hogy nem szökik az egekbe.

2. Jobban viseled a fájdalmat

Ez a fájdalom most nem érzelmi, hanem fizikai. A Stony Brook egyetem kutatásában olyan emberek agyát vizsgálták, akik átlagban 21 év házasság után is azt állították, hogy még mindig őrülten szerelmesek a párjukba. Az agyban a fájdalomcsillapítás érzése a szexre is jól reagál, úgyhogy az esti összebújást fejfájás miatt – vagy más fájdalom miatt – ne halaszd el, pont, hogy hasznos lesz.

3. Indokolatlan jókedv

A szerelem, és az egyéb pozitív érzések bizonyítottan erősítik az immunrendszert. A Carnegie Melon University kutatása szerint a pozitív érzelmekkel telített személyek ritkábban lesznek influenzásak, mint a rosszkedvű társaik. A szerelemnek köszönhetően a szervezetben elszabadul az oxitocin nevű hormon, ami azért (is) felelős, ha folyamatosan vigyoroghatnékod van. Ne fogd vissza, sőt örülj neki, hogy ez az érzés a hatalmába kerített, éld meg, és kezd el figyelni, hogy ki az a személy, aki ennyire erősen kiváltja ezt belőled.