×

Te + Én

A szerelem mellékhatásai szerethető formában

Számtalan tanulmányt végeztek arról, hogy mi játszódik le a testben és az agyban, amikor az ember szerelmes, és kiderült, ezek az úgynevezett „mellékhatások” nagyon is hasznosak.

A szerelem bátrabbá tesz

Bátrabban vágnak bele a nők és a férfiak is, újabb kihívásokba, hiszen sokkal nyitottabbak lesznek a világra. A magabiztosság, az önbizalom végre nem kérdés, hanem pont úgy természetesnek érezzük, mint magát a szerelmet. Tudósoknak azon viszont még dolgozniuk kell, hogy a szerelem elmúltával hová veszik el az a vakmerőség.

Fotó: iStock.com/Bairachnyi Dmitry

A szerelem lassít

Befolyásolja a hormonszinteket is, ezek hatására csökken a vérnyomás és lassul a szívverés. Biztos érezted már, hogy ha boldog vagy, akkor szeretnéd megállítani az időt, hát nem véletlen. Rossz hír, hogy nem lehet, de arról viszont tehetsz, hogy minden pillanatot megélj, és ne siettesd a soron következő lépést.

Jön a teljes eufória

A szerelem hatására az agy több dopamint termel. Ez olyan vegyi anyag, mely örömérzetet idéz elő, hiszen az agy jutalmazó rendszerét aktiválja. Olyan nagy dózisban termelődik ilyenkor, hogy eufórikus állapotba kerülünk általa. Igen, igen, mint mondjuk a drogoktól, csak ez sokkal egészségesebb és legálisabb változatt.

Szinkron szívverés

Na, erről még biztos nem hallottál, de talán ez az egyik legromantikusabb mellékhatás. Tanulmányok bebizonyították, hogy ilyenkor a két egymásba szerelmes ember szívverés üteme összehangolódik. Úgyhogy tényleg igaz a mondás, hogy két szerelmes szív, együtt dobban.

Mindenből egy kicsit kevesebb

Főleg evésből és alvásból. Igen-igen a szerelem egy jó kis fogyókúra is lehet. A boldogságérzet elveszi az éhségérzetet, vagy csak egyszerűen elfelejtünk enni. Ahogyan aludni is. Illetve sokkal kevesebb is elég. Egy tanulmányban, a résztvevők bevonásával, arra az eredményre jutottak, hogy a szerelmesek 1 órával kevesebbet alszanak naponta. Ennek az a magyarázata, hogy elalvás előtt is, a szeretett személyre gondolnak.