×

Te + Én

A mesterséges intelligencia tudja, hogy mitől lesz jó egy párkapcsolat

Elkészült a romantikus kapcsolatok első, mesterséges intelligencia alkalmazásán alapuló tanulmánya, amely több mint tízezer párt adatait elemezte.

A tanulmány azonosította azokat a legfontosabb tényezőket, amelyek miatt jól alakulhatnak a dolgok két ember között. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a boldogsághoz sokkal több kell, mint a megfelelő párválasztás – írta az origo.hu.

Fotó: iStock.com/nd3000

Persze érdekes hangzik, hogy a mesterséges intelligencia már a párkapcsolatokra is kivetíthető, sőt számos dolog megtudható belőle. A kutatók most több mint 11 ezer pártól gyűjtött adatok elemzését végezték el és arra jutottak, hogy az úgynevezett kapcsolatspecifikus, tehát a partnerrel közösen felépített kapcsolati jellemzők lényegesen jobban befolyásolják egy kapcsolat minőségét, mint a felek egyéni, személyes tulajdonságai.

„A kapcsolatspecifikus változók körülbelül kétszer-háromszor jobb eséllyel tudják megjósolni egy kapcsolat jövőjét, mint az egyéni különbségek” – nyilatkozta Samantha Joel, a kanadai Nyugati Egyetem vezető kutatója és pszichológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A kapcsolattudomány egyébként nem új dolog, már évtizedek óta létezik, és hatalmas mennyiségű pszichológiai elméletet született arról, hogy mi teszi boldoggá vagy épp boldogtalanná az együttlétet. Az adatok elemzésének egyik leghatékonyabb megoldását a tudósok most a mesterséges intelligenciában látják, amely képes a laboratóriumokból összegyűjtött, hatalmas mennyiségű adat kiszűrésére.

Fotó: iStock.com/ock and Wasp

Kiderült az is, hogy a negatív hatások, a depresszió vagy a bizonytalan kötődés minden bizonnyal kockázati tényezőt jelent egy kapcsolatban. Ám ha a pároknak sikerül egy olyan közös életet kialakítani, ahol jelen van az elkötelezettség, a szexuális elégedettség és a konfliktus hiánya, akkor ezeknek az egyedi kockázati tényezőknek kevés jelentősége van.