Te + Én

Ez minden párkapcsolat alapja

Sok kutatásban megpróbálták megfigyelni a boldog és boldogtalan párok közötti különbséget. Az eredmény mindig ugyanaz: a boldog kapcsolatban élő többet beszélgetnek.

Míg 1950-ben nyolc házasságra jutott egy válásra, addig ma már minden második házasság válással végződik. A legtöbb esetben pedig az ok egyszerű: a kommunikáció hiánya. Éppen ezért a számos pszichológus és párkapcsolati terapeuta is azt tanácsolja – elsődlegesen a férfiaknak –, hogy bízzanak magukban, és merjenek néha az érzelmeikről beszélni a párjukkal.

Fotó: iStock.com/Sante77777

Ne legyen mindig kifogás a fáradtság, a sok munka, a stressz. Minden baj adott, de nem azzal oldódik meg, ha hallgatunk róla. Ráadásul, ha férfi nem beszél, a nő úgy veszi, hogy „már megint nincs ideje rám” és a feszültség csak feszültséget szül.

A jó kommunikáció lényege elsősorban az, hogy közvetítse a partner felé a közös megoldásra való nyitottságot. A szakemberek tanácsa az, hogy a párok hetente legalább egyszer mindenképpen folytassanak nyílt beszélgetést a pillanatnyi érzéseikről. Ilyenkor mindkét fél 45 percig – mint egy tanóra – beszélhet anélkül, hogy a másik közbeszólna. Nehéz? Nem könnyű, igaz, de érdemes kipróbálni.

A párterapeuták szerint fontos ilyenkor, hogy a párok nyugodt légkört teremtsenek, hogy ne siessenek sehová, hogy pozitívan kezdjék a társalgást és, ha mégis idegesek kezdenek lenni, akkor inkább tartsanak szünetet. Az sem árt, ha a beszélgetés alatt van érintés és nyitottság. Nyitottság egymás hibáira és a vallomásokra is.

Minden kapcsolat rengeteg munkával jár, a beszélgetés is az, de ettől – idővel – minden könnyebbé fog válni.