Te + Én

Ezt tedd meg magadért, ha boldog párkapcsolatot szeretnél

Azok a nők, akik elégedettek önmagukkal, a testképükkel, sokkal inkább képesek „fenntartani” egy boldog párkapcsolatot – állítják a kutatók. Ez egyébként oda-vissza működik: a kiegyensúlyozott kapcsolatban élő nők elégedettebbek önmagukkal.

A külsőségeikkel, testsúlyukkal elégedett nők általában véve harmóniában élnek, és így a romantikus kapcsolataik is boldogabbak – olvasható ki egy brit felmérés adataiból. Ebből az is kiderül, hogy akik az idealizált testképüket – mondjuk – diétával próbálják elérni, azok rendre rosszul teljesítenek a párkapcsolat terén. Legalábbis a saját bevallásuk szerint.

Fotó: iStock.com/shurkin_son

S ha ez még nem volna elég, a szexuális életre is hatással van a nők önértékelése. Amíg önmagában bizonytalankodik a gyengébb nem, addig kisebb esélye van egy-egy jobban sikerült éjszakára is a kedvesével.

A külsőségeknél pedig sokkal-sokkal fontosabb az önbizalom, hiszen egy magabiztos nő sosem aggódik a súlya (vagy más külcsín) miatt, így ez az érzés nem is fogja hátráltatni sem az érzelmi, sem a szexuális elégedettségben.

Azt sem árt hangsúlyozni, hogy a nők idealizált testképének kialakításában nagy szerepet játszanak a szupervékony modellek és a színésznők – akiknek mellesleg az a fő foglalkozásuk, hogy igazán jól nézzenek ki.

Erről a „hétköznapi” nők hajlamosak elfeledkezni, és amikor valójában ragyogó nőnek kellene érezniük magukat, akkor számok peregnek az agyukban – a kilók száma. Pedig ehelyett az egészséges táplálkozásra, a rendszeresen mozgásra lenne érdemes koncentrálni, az hosszú távon rendbe teheti ugyanis nem a testsúlyt, de a lelki problémákat is.

Onnan pedig csak egy lépés a szorongásoktól mentes, őszinte szerelem és szex!